Bogdanffy Szilard, primul martir ridicat la cinstea altarelor

7Comentarii
Bogdanffy Szilard, primul martir ridicat la cinstea altarelor
Sărbătoare în Biserica Romano-Catolică din România. Sâmbătă, 30 octombrie, în prezenţa cardinalilor Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, şi Peter Erdo, Primatul Ungariei, la Bazilica Romano-Catolică din Oradea va avea loc ceremonia de beatificare a episcopului-martir Bogdanffy Szilard.

La ceremonie vor participa prelaţi din România, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Austria.

Episcopulmartir Bogdanffy va fi ridicat la cinstea altarelor pentru că a refuzat să înfiinţeze şi să conducă o Biserică Romano-Catolică Română independentă de Vatican. Este prima beatificare a unui episcop român care a fost victima regimului comunist”, a declarat Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea.

Beatificarea a fost pregătită încă de pe vremea episcopului Tempfly Jozsef. Decretul de beatificare a fost emis, de Papa Benedict al XVI-lea, în 27 martie 2010.

„Beatificarea episcopului-martir Bogdanffy Szilard este un eveniment crucial, nu doar pentru Dieceza de Oradea, ci pentru întreaga Biserică Romano-Catolică. Ea deschide o serie care va continua cu beatificarea fostului episcop Ioan Scheffler din Satu Mare, a episcopului Anton Durkovici din Timişoara şi a tuturor episcopilor martiri romano-catolici şi greco-catolici din România”, a mai declarat Excelenţa Sa Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Viaţă şi activitate

Bogdánffy Szilárd s-a născut în 21 februarie 1911, Feketetó din Banatul de Nord (pe atunci în comitatul Torontal din Ungaria, astăzi în Serbia, unde tatăl său era învățător).

În anul 1920, întreaga familie s-a mutat în Cruceni, unde tatăl lui Bogdánffy Szilárd a primit un nou post de învățător. În 1925 s-a mutat la Timişoara, împreună cu părinții săi.

În anul 1925, s-a înscris la studii la Gimnaziul Piarist din Timişoara, iar în 1929, la Seminarul Teologic din Oradea. A fost hirotonit ca diacon în 5 februarie 1934, iar preot, în iunie 1934.

A fost consacrat în clandestinitate ca episcop-auxiliar de Satu Mare și Oradea la 14 februarie 1949, la vârsta de 38 ani, în Capela Nunțiaturii Apostolice din București, de către episcopul Gerald Patrick Aloysius O’Hara de Savannah, Georgia, (SUA), regent al Nunțiaturii Apostolice din România.

Episcopul Bogdánffy a fost arestat la 5 aprilie 1949 la Oradea, trecând ulterior prin închisoarile de la Jilava, Capul Midia, Sighet și Aiud.

Bogdánffy Szilárd a murit în închisoarea din Aiud la 1 octombrie 1953, la vârsta de 42 ani.

Beatificare

La 27 martie 2010 Papa Benedict al XVI-lea a aprobat promulgarea decretului privitor la martirajul episcopului Bogdánffy Szilárd, la propunerea Congregației pentru Cauzele Sfinților. Beatificarea va avea loc în data de 30 octombrie 2010, la Oradea, în prezența arhiepiscopului Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care va prezenta decretul de beatificare. Celebrarea va fi prezidată de cardinalul Erdő Péter, primatul Ungariei, la invitația lui Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, în Bazilica Romano-Catolică „Sfânta Maria”. Episcopul Bogdánffy este primul martir pentru credință al Bisericii Catolice din România, din perioada prigoanei comuniste, care va fi ridicat la cinstea altarelor.

Crina Dobocan7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor