Boicot politic in Legislativ

ORADEA - Oradea nu are primar. Deputat european, Petru Filip şi-a depus vineri demisia, iar plenul Legislativului local nu a reuşit, ieri, să voteze un nou şef al Executivului, din cauza absenţei aleşilor PNL, UDMR şi PSD.

„Încă nu s-au înţeles partidele”, sună o explicaţie pertinentă venită din partea liberalului Mihai Manea, participant la boicotul de ieri.

Prezent absent
Convocată vineri după-amiază, şedinţa extraordinară de ieri a început legală şi s-a terminat „ilegală”, după cum a declarat preşedintele, liberalul Ioan Lezeu. La masa ovală din sala mare au luat loc zece pedişti, cei doi PRM-işti şi, pentru început, şi udemeristul Istvan Huszar, conduşi fiind de liberalul Lezeu.
„Din 27 aleşi, sunt prezenţi 14, şedinţa este legal constituită”, a declarat secretarul Ionel Vila în debut, precizând şi cele două puncte de pe ordinea de zi: informarea referitoare la demisia lui Filip, datată 30.11.2007, şi desemnarea unuia dintre viceprimari pentru a asigura interimatul. Citirea demisiei şi momentul felicitărilor au fost fundalul pe care s-a consumat ieşirea din scenă a unicului udemerist, ocazie cu care preşedintele de şedinţă a tras concluzia că şedinţa este ilegală, nemaifiind statutară, cu doar 13 consilieri prezenţi. „În momentul de faţă vreau să vă aduc la cunoştinţă că suntem ilegal constituiţi, în 13 persoane. Deci declar şedinţa închisă, nimeni nu mai are dreptul la luarea cuvântului”, a pus punct liberalul, spre nemulţumirea declarată a fostului edil-şef, care a ţinut să ia cuvântul de la locul său din sală. „Secretarul Consiliului Local este aici pentru a asigura legalitatea. Hai să ne jucăm, acum, de-a şedinţa”, a comentat Petru Filip. Zadarnic însă, pentru că exerciţiul administrativ se încheiase deja.

De partid
Absenţii au avut o importanţă mai mare decât prezenţii, mai ales că gestul lor a fost unul decis politic, după cum au recunoscut o parte din ei. „Partidul trebuie să hotărască cum votăm. Nu s-au înţeles partidele asupra votului”, spune liberalul Mihai Manea. „PD-ul nu ne-a dat niciodată nimic, nici chiar când am fost în alianţă. Acum trebuie să-şi negocieze voturile, dacă le vor”, precizează consilierul.
Absent şi el la şedinţa de ieri, pesedistul Ioan Mintaş nu recunoaşte că ar fi avut vreo temă de casă din partea partidului în acest sens: „Ieri am avut şedinţă de consiliu profesoral. Ştiu că la ordinea de zi a fost doar demisia. Am avut doar discuţii de principiu cu comisia care negociază şi ni s-a spus că nu s-a decis nimic cu cine să votăm”. Colega sa, Silvia Suciu, a fost însă mai explicită: „S-a decis în Biroul Municipal să nu participăm la vot, pentru că nu s-a negociat nimic încă”.
Acţionând ca la un ordin, aleşii UDMR şi-au trimis la şedinţa de ieri un singur consilier. Prezenţa lui Huszar a făcut statutară şedinţa, pe durata citirii demisiei lui Petru Filip, iar plecarea sa a pus aleşii în imposibilitatea de a alege un primar interimar. „Nu ştiu ce de n-au fost prezenţi colegii mei. Oricum, nu mi s-a părut normal să fim citaţi pentru şedinţă vineri, aşa, în grabă”, îşi expune udemeristul motivul pentru care s-a retras subit din şedinţă.

Chichiţe juridice
De alfel, chiar legalitatea demersului iniţiat ieri de Executiv a fost pusă sub semnul întrebării. Conform liberalului Lezeu, între momentul depunerii demisiei de către primar şi desemnarea unui primar interimar trebuie să intervină un Ordin al prefectului, de constatare a vacantării funcţiei, care apoi ar informa Ministerul de Interne, de la care s-ar aştepta stabilirea unei date a alegerilor.
Reprezentant al Executivului condus, până de curând, de PD, juristul Ionel Vila, susţine că în situaţia prezentă ordinul prefectului este doar o formalitate, pentru că alegerea primarului interimar se alege de consilieri, nefiind necesară şi intervenţia Ministerului de Interne.
Dacă demisia lui Petru Filip a devenit un fapt real, alegerea unui primar interimar a rămas în coadă de peşte, urmând a se consuma pe 6 decembrie, de la ora 12:00. Voci din Legislativ apreciază că partidele minoritare, PNL-ul sau PSD-ul, îşi joacă acum şansa de a ocupa un loc de viceprimar interimar, pe postul eliberat de Biro Rozalia sau de Mihai Groza.

Cristina Ghilea, Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !