Boier cu dare de mână

Boier cu dare de mână
GHEGHIE – Bătrânii din satul Gheghie mai au în memorie doar imaginea boierului Mateescu, cel care a cumpărat prin 1918 castelul de la un grof din neamul Zichy.

Având casa chiar peste drum de castel, Floare Barbura (84 ani) îşi aminteşte de vremea când era o copiliţă: „Culegeam fructe pentru cucoana boierului. Ne dădea câte zece lei, care erau atunci bani buni. Iar de Sfântul Vasile toţi pruncii satului primeau hăinuţe şi ghetuţe pentru pomenirea sufletului unuia dintre fiii boierului, care a murit la 20 de ani de leucemie. Tot boierul Mateescu a ridicat şcoala pentru sat şi a donat pământ pentru Biserică. De Crăciun împodobea brad pentru tot satul.”

Sătenii mai spun că boierul era generos şi cu prietenii pe care îi chema la petreceri sau partide de vânătoare. Dar şi avea de unde. În Breaza, i s-a găsit un zăcământ de gaze şi petrol pe una din proprietăţi, aşa că mai mult era cu afacerile pe-acolo şi pe la Bucureşti. Însă nu a avut noroc să se bucure de agoniseală.

„După ce i-a murit băiatul de leucemie i s-a prăpădit şi soţia. Iar celălalt fecior a plecat în război şi a ajuns prizonieri în Siberia. Când s-a întors, era ca degetul şi cu simţirea distrusă. A găsit castelul de la Gheghie devastat de soldaţii ruşi şi s-a dus la Prahova, unde a mai trăit doar câţiva ani.”, mai spune tanti Floare Barbura, care a lucrat apoi două decenii în sanatorul TBC amenajat în castelul boierului.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase