Boli pe liste de aşteptare

Boli pe liste de aşteptare
Aproape 900 de hunedoreni stau la rând de luni de zile pentru o proteză care să le facă viaţa mai uşoară.

Lista de aşteptare este întocmită de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care le şi decontează bolnavilor dispozitivele pentru care aceştia plătesc de la câteva zeci până la câteva mii de lei.

Cele mai solicitate sunt protezele auditive, dar prioritatea, spun medicii, rămân dispozitivele de care au nevoie sutele de bolnavi de cancer de colon din judeţul Hunedoara.

Reprezentanţii casei de asigurări de sănătate Hunedoara spun că numărul solicitărilor creşte zilnic cu 2-3 noi cereri. O treime dintre acestea vizează protezele auditive, dar sunt şi sute de solicitări pentru cristalinuri artificiale sau proteze pentru copii.

“Avem solicitări şi de anul trecut, din martie 2006, care încă nu au putut fi rezolvate, tot pe sfera protezelor auditive în principal”, a declarat Ovidiu Bândea, purtător de cuvânt CJAS Hunedoara.

Firmele care importă asemenea dispozitive spun că bolnavii sunt descurajaţi de perioada lungă de aşteptare dintre momentul cererii pentru decontarea unei proteze şi primirea banilor de la casa de asigurări de sănătate.

Hunedorenii care au nevoie de o proteză spun că şi legislaţia este o problemă.

“Persoanele accidentate în câmpul muncii, boli profesionale sau ale sportivilor nu beneficiază de decontarea protezelor prin CJAS”, a declarat Bogdan Octavian, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotori Hunedoara.

În 2006, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara a decontat, parţial sau total, aproape 3500 de proteze, dintre care 1900 pentru pungile de evacuare necesare bolnavilor de cancer de colon.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !