Bolnavii, jumuliti si prin coplata

7Comentarii
Bolnavii, jumuliti si prin coplata
Din ianuarie, bolnavii non-urgenţe vor fi primiţi la doctori doar dacă achită coplata.

De la 1 ianuarie 2011, bolnavii nu vor avea doar povara plăţii compensatelor şi a serviciilor medicale pentru care trebuie să plătească fiindcă mai tot timpul fondurile CAS sunt insuficiente, ci vor fi apăsaţi şi de greutatea coplăţii.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că de la începutul anului viitor vrea ca proiectul privitor la coplata serviciilor medicale să se aplice.

Coplată la tot

Cseke a reamintit că sistemul de coplată presupune o contribuţie din partea bolnavilor la consultaţii, investigaţii medicale, analize şi spitalizare cu valoare până la 600 lei. Peste această sumă, toate serviciile medicale vor fi gratuite, a anunţat Cseke. Altfel spus, cei mai bolnavi dintre cei bolnavi care necesită mai tot timpul ajutor medical de orice fel vor ajunge să beneficieze de servicii medicale gratuite, dar numai dacă au bani să achite gradual, coplata şi vor depăşi suma de 600 lei.

Coplata se achită indiferent de calitatea serviciilor medicale şi se va face prin tichete de sănătate, a mai anunţat ministrul, care a precizat câteva sume din cadrul coplăţii: 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 15 lei pentru o vizită la domiciliul pacientului a medicului de familie, 10 lei o consultaţie la medicul specialist din policlinică (ambulatoriu) şi 20 lei pentru o consultaţie la medicul specialist din ambulatoriu în afara programului de lucru al acestuia.

Fug la Urgenţe

Din pricina sărăciei însă, este de aşteptat ca tot mai puţini bolnavi să aibă bani pentru a merge la medic în sistemul indicat de ministru. În lipsa banilor, cei mai săraci dintre bolnavi vor prefera să rabde durerea acasă şi să se prezinte la serviciile medicale de urgenţă atunci când nu mai pot face faţă suferinţei fizice.

În Bihor, Ambulanţa şi Unitatea de Primiri Urgenţe sunt asaltate îngrijorător de mult din primăvară, de când s-a introdus obligativitatea programării la medicul de familie înainte cu două zile. Din lipsă de timp, informaţie şi bani, numărul bihorenilor care apelează la UPU creşte exponenţial, în timp ce numărul medicilor şi asistenţilor de la această secţie e în scădere continuă, din cauza salariilor tot mai mici.

O.Ş.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor