Bolnavii periculoşi, internaţi pe Cod penal la Ştei, mai mulţi decât capacitatea. Se cere clădire nouă

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
2Comentarii
Bolnavii periculoşi, internaţi pe Cod penal la Ştei, mai mulţi decât capacitatea. Se cere clădire nouă
© FOTO: www.hpsihiatriestei.ro
La spitalele şi compartimentele cu profil de psihiatrie nu e, oficial, deficit de personal.

Potrivit DSP Bihor, în Bihor sunt următoarele unitāţi care au în grijă bolnavi psihic periculoşi: Spitalul de Psihiatrie şi Māsuri de Soguranţā de la Ştei, singura unitate de profil din Bihor care aparține direct de Ministerul Sānătāții, Spitalul de Psihiatrie şi Unitatea Medico-Socială de la Nucet, care aparţin de Consiliul Județean Bihor si Spitalul de Psihiatrie Oradea, aflat sub tutela Primāriei Oradea.

Potrivit dr. Daniela Rahotă, doar la Psihiatrie Ştei (unde sunt internaţi oameni condamnaţi, pe Codul de procedură penală, pentru infracţiuni grave ce nu au discernāmânt) e supra-aglomeraţie, circa 20-30 de bolnavi psihic periculoşi fiind internați peste capacitatea acestei unităţi.

Dr. Rahotā a transmis că la Ştei s-a fācut un studiu de fezabilitate pentru construcţia unei clādiri noi care sā permită internarea mai multor bolnavi psihic periculoşi. „Acolo trebuie o derogare pentru capacitatea spitalului fiindcă su t mai mulţi internaţi decât numărul maxim pentru care e autorizat spitalul. Dar situaţia se cunoaşte la Bucureşti”, a spus dr. Rahotă, amintind că spitalul de la Ştei e coordonat direct de Ministerul Sănātāții.

Şi la camera de gardă de la Spitalul Marghita e un compartiment de psihiatrie, dar nici acolo nu ar fi deficit de personal deci nici bolnavi nesupravegheaţi. Cu toate acestea, azi, DSP a transmis că a trimis adrese la toate unitățile sanitare ce trateazā bolnavi psihic, prin care solicitā situaţia actualizatā a personalului şi alte date ce privesc siguranța celor internaţi şi celor angajaţi acolo.

Managerul Spitalului Curteanu, ec. Dacian Foncea: “De doi ani acest număr de paturi nu este în contract cu CAS pentru că CAS nu le-a contractat din lipsă de bani”. Prin urmare, nu se ştie cât de temporarā e reducerea de paturi. Referitor la chirurgia oncologică inclusă în secția de chirurgie generalā, aceasta este în continuare doar pentru adulți, nu şi pentru copii, a adăugat ec. Foncea.

Amintim că aici s-a iscat un incendiu vineri în zori dupā ce un bolnav ar fi fumat în salon.

Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Oradea. Trei pacienți, dar și angajați răniți2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor