Bolnavul, între şpagă şi daruri!

ORADEA – A da sau a nu da şpagă pentru a beneficia de o intervenţie medicală în care stă viaţa unui om. Această problemă spinoasă a fost întoarsă pe toate părţile posibile.

Discuţiile în acest sens au culminat săptămâna trecută cu scandalul iscat de PRO TV, care a prezentat la ştiri un material al cărui protagonist, dr. Mihai Paraschiv, de la Spitalul Bagdasar din Bucureşti, a fost înregistrat cu camera ascunsă atunci când cerea bani pentru a efectua o operaţie. De atunci zeci de reclamaţii au curs, dând în vileag practicile acestui medic, pentru care condiţionarea actului medical este un lucru firesc. Rezultatul: cazul dr. Paraschiv este analizat de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul întorcându-se la muncă, după câteva zile de suspendare.

Cont la vedere!?
Pornind de la acest caz, s-a ajuns la numeroase controverse. Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, cere Ministerului Sănătăţii să reglementeze problema cadourilor oferite de pacienţi medicilor. „Recompensa care se acordă medicului funcţionează în toată lumea. Nu e vorba de o taxă medicală, ci de a lăsa libertate în relaţia medic-pacient după terminarea actului medical”, susţine Astarastoae.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vine şi ea în sprijinul Colegiului Medicilor şi propune o variantă legală prin care un medic poate primi bani de la un pacient. În cazul în care acesta din urmă doreşte să-l răsplătească pe medic, acesta poate primi „atenţia” într-un cont la vedere, care poate fi controlat de Fisc şi pentru care va plăti impozit la stat.

Ce zic medicii
În lumea medicală bihoreană, părerile sunt cam aceleaşi: nu e bine să condiţionezi un act medical şi pentru ca şpaga să dispară ar fi bine să se mărească salariile medicilor. În opinia dr. Dumitru Mohan, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, doctorii trebuie să-şi vadă de treabă. „Cei care cer bani pentru un serviciu medical trebuie băgaţi la pârnaie. Pe de altă parte, statul ar trebui să se gândească la o mărire considerabilă a salariilor medicilor”, ne-a declarat dr. Mohan. Cam de aceeaşi părere este şi dr. Gheorghe Oros, manager al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Oradea. „Atunci când ajungi să condiţionezi actul medical poţi să-ţi pui parafa pe birou şi să pleci. În aceste condiţii ajungi să faci comerţ. Noi avem aici mulţi bolnavi amărâţi, cărora ajungi să le dai bani de drum ori chiar haine să ia pe ei. Când tu ca medic le ceri bani, nu te mai poţi numi medic, ci comerciant”, afirmă dr. Oros.
În opinia ec. Dacian Foncea, manager la Spitalul TBC, mulţumirea pacientului elimină definitiv ideea de şpagă. „Noi îndemnăm pacienţii să-şi ceară drepturile. Ştiind că el are anumite drepturi care trebuie respectate, atunci le va cere şi implicit va reclama orice condiţionare. În momentul în care ai un pacient mulţumit întru totul, înseamnă că sistemul tău funcţionează aşa cum trebuie”, conchide ec. Foncea. Nici dr. Liana Antal, managerul Maternităţii din Oradea, nu agreează ideea condiţionării actului medical. „Nu sunt de acord şi nu găsesc nicio scuză pentru cine face acest lucru. Cât priveşte propunerile celor de la Bucureşti vizând mulţumirile din partea pacienţilor, nu pot să comentez”, precizează dr. Antal.
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului „Dr. Gavril Curteanu”, susţine că este total împotriva condiţionării actului medical. Pe de altă parte, dr. Carp susţine că în toată lumea există posibilitatea ca pacientul să-şi exprime recunoştinţa faţă de medic. „Pentru ca la noi lucrurile să meargă aşa cum trebuie, este nevoie de retribuirea personalului în funcţie de competenţă”, afirmă dr. Carp.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !