Bolojan: „A fost ca o Înviere pentru neamul nostru”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
57Comentarii
Bolojan: „A fost ca o Înviere pentru neamul nostru”
© FOTO: Costel Demian

Manifestările prilejuite de Centenarul Oradiei îi atrag ca un magnet pe orădeni. Primarul a evocat momentul 20 aprilie 1919 ca pe unul mistic, de renaștere a neamului românesc.

Parcă niciodată nu a mai fost serbată Oradea așa cum a fost serbată azi, 20 aprilie 2019. Cei 100 de ani de la intrarea trupelor române conduse de generalul Traian Moșoiu au fost marcați printr-o defilare militară fără precedent, pe un fundal cromatic roș-galben-albastru de o abundență uimitoare, în Piața Unirii. Pe traseul strada Independenței – Piața Unirii – strada Avram Iancu au defilat structuri ale MApN și ale MAI, dar și formații ce evocau batalioanele Armatei Române din vremea Primului Război Mondial.

O defilare arc peste timp

Orădenii au ținut să participe în număr generos, de-a lungul traseului stabilit pentru parada militară înghesuindu-se oameni de toate vârstele. Și tribunele montate de organizatori lângă Primăriei și lângă Podul Sf. Ladislau din Centru s-au umplut de curioși.

Transportoare blindate tip amfibie, tunuri obuziere cu rază mare de acțiune, tractate de vehicule Dac, rachete sol-sol, sol-aer, aduse de la Dej și Cluj-Napoca. Toate survolate din aer de cele trei elicoptere Puma aduse de la baza de lângă Târgu-Mureș. Nu a lipsit nici cavaleria de jandarmi, venită de la București și jandarmii sosiți de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș”, din Fălticeni.

Ostașii români conduși în 1918 – 1919 de generalul Traian Moșoiu au fost readuși în Oradea de membrii Asociația Tradiției Militare, de Școala Poliției de Frontieră „Avram Iancu” și de membrii Asociației Clubul de Istorie Militară. Vânători de munte, ostași de infanterierie, grăniceri. Drapele de luptă model 1915, uniforme militare model 1916. Când, la 20 aprilie 1919, Armata Română intra în Oradea, la salutul populației Oradiei de la acea vreme, majoritar maghiare – „Vive la France” – ofițerii români răspundeau „Vive la Roumanie!”. Semn că, dincolo de uniformele primite din Franța, victoria era 100% românească.

Înaintea defilării militare, au avut loc mai multe momente ceremoniale încărcate de simbol și emoție. S-a încercat o reconstituire istorică a momentului întâmpinării generalului Moșoiu de către primarul Oradiei de la acea vreme, Rimler Karoly, care, împreună cu trupele „albe” din oraș, tocmai ce reușise să-i îndepărteze pe „roșiii” bolșevicului Bela Kun, care guverna Ungaria în acea perioadă, pe fondul destructurării Imperiului Austro-Ungaria. Da, la 1 Decembrie 1918, românii hotărâseră la Alba-Iulia unirea cu Regatul României, dar la cinci luni după, trupele române încă nu intraseră în orașul terorizat de pericolul bolșevic.

MESAJ ILIE BOLOJAN

Episcopii și românitatea

“Au făcut legătura dintre partidul românilor din Ardeal și oamenii de rând. Sunt ziditori de conștiință națională, ziditori de biserici, de clădiri”. Cuvintele îi aparțin primarului Ilie Bolojan și se referă la cei doi înalți prelați români ai acelor vremuri din, și după Primul Război Mondial care au acum câte o statuie în Piața Unirii, din Oradea: episcopul ortodox Roman Ciorogariu, în fața Bisericii cu Lună și episcopul Radu Demetriu, în fața Catedralei greco-catolice Sf. Nicolae.

După stințirea statuilor episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, de către episcopul ortodox Sofronie, respectiv vicarul greco-catolic Vătămănelu, primarul Ilie Bolojan a subliniat rolul marilor noștri înaintași: cei doi episcopi – mari români – turnați în bronz de sculptorul clujean Alexandru Păsat; generalul Moșoiu – căruia i se datoreză și linia ferată interbelică Oradea – Arad; Gheorghe Pop de Băsești – cel care și-a donat averea pentru ca vlăstarele românilor din Ardeal să învețe carte sau marii generali români de război Prezan și Averescu, din Războiul Reîntregirii.

În cuvântul său, col. (r) Bartoș, gâtuit de emoție, a evocat inclusiv momentul ocupării Budapestei de către armia română, cu defilarea dorobanțului român pe bulevardul Andrassy din capitala maghiară, în august 1919. Acest moment istoric este interpretat ca un răspuns al Regelui Ferdinand la contraofensiva maghiară încercată pe Tisa, subliniind momentul istoric nu ca pe unul de răzbunare asupra unui popor vecin, ci ca pe unul de revanșă asupra unui longeviv asupritor asupra românilor din Ardeal.

Trupele române conduse de generalul Moșoiu au reușit să ajungă la Oradea duminică, 20 aprilie, în zi de Paște, după ce în 16 aprilie erau încă la Ciucea. A fost ca o Înviere pentru neamul nostru, pe lângă Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, a remarcat primarul Bolojan, în aplauzele asistenței.

În discursul său, primarul orădean a ținut să sublinieze atmosfera și moștenirea multiculturală a Oradiei, insistând pe meritele tradiției maghiare și evreiești și pe faptul că mândria unei nații nu trebuie să conducă la adversitate pentru altă etnie, națiune sau confesiune.

Placheta lui Mang

La statuia generalului Moșoiu, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang, a ținut să înmâneze medalii jubiliare ocazionate de centenarul Oradiei românești către ministrul Apărării Beniamin Leș, prefectul Mihaiu, președintele Cultului Eroilor, Dan Poinar și chiar și către primarul Ilie Bolojan – moment neașteptat, dată fiind adversitatea politică notorie dintre cei doi.

Ce urmează

De la ora 19:30 este programat concertul Andrei, urmate de focurile de artificii. În paralel, este prevăzută și retragerea cu torțe, pe traseul Parcul Traian – Podul Dacia – strada Independenței – Piața Unirii – strada Avram Iancu.57Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor