Bolojan anunță un proiect pilot – locuri de casă pentru repatriații în Oradea

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
29Comentarii
Bolojan anunță un proiect pilot – locuri de casă pentru repatriații în Oradea
Primăria a fost, din nou, gazdă pentru Ziua Diasporei eveniment organizat de Repatriot și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea.

Sala Mare a Primăriei a fost cadru de întâlnire. De partea organizatorilor au fost liderii Hilde Brandl și Lucian Rotar, participanți și la edițiile orădene anterioare.

ADLO, prin directorul Alina Silaghi, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Birta Florin, au făcut oficiile de gazdă.

Trei companii importante din Oradea, Celestica, Plexus și Smartware, și-au trimis reprezentanți la întâlnirea cu potențiali repatriați, pentru a-și expune oferta de joburi.

Cea mai importantă noutate a venit de la primarul Bolojan, care a anunțat un proiect pilot pentru cei care, lăsând traiul în afara hotarelor, ar alege să se stabilească la Oradea. Invocând exemplul cartierului Ceyrat, acolo unde, în cadrul unui parteneriat public-privat Primăria a oferit teren pentru edificarea de blocuri, Bolojan a spus că orașul dispune de o suprafață de teren pe care ar aloca-o repatriaților în condiții preferențiale, mai avantajoase decât ceea ce oferă piața.

Parcela are vreo 7.000 mp, e proprietatea Primăriei și e situată în strada Izvorului, în zona Spitalului TBC.

„Lucrăm în momentul de față la o parcelare a terenului astfel încât să putem avea 10-12 locuri de casă de 500 mp. Acest regulament va prevede scoaterea la concesiune a acestor locuri de casă la un preț care este mai jos decât cel din piață, în următoarele condiții: să poată participa la licitație doar cel care a locuit în străinătate și care probează acest lucru; să probezi cu ceva că ai lucrat în străinătate. Participi la licitație, câștigi concesiunea terenului și ai un termen de un an, doi, să faci casa. Până atunci nu plătești terenul. În momentul în care ai terminat casa, Primăria se angajează să asfalteze strada iar apoi să ai domiciliu de Oradea. Apoi poți cumpăra terenul la prețul licitat”, detaliază Bolojan.

De interesul pe care-l va stârni acest proiect pilot depinde înființarea, în anii următori, a unui cartier de câteva hectare, dedicat repatriaților.

Primarul consideră că avantajele orașului „vor fi evidente” – localizând în Oradea oameni care s-au adaptat unei vieți în străinătate, e un import de mentalitate și comportament vestic.

5 milioane

În debutul conferinței, Alina Silaghi a punctat în cifre cadrul discuției – peste 5 milioane de români sunt peste granițe. Pentru a se face atractivă, Oradea a atras șase milioane de euro din fonduri europene în investiții publice și peste 350 milioane euro, investiții private în parcurile industriale. „Ne dorim un nivel de trai tot mai ridicat în Oradea, cei care trăiesc aici sau aleg să se stabilească aici să găsească aici aceleași condiții și șanse ca afară”, a mai spus managerul ADLO, punctând și criza de forță de muncă cu care se confruntă Oradea, ca de altfel toată țara.

Pe lângă aspectul cantitativ, primarul a insistat și pe plusul pe care-l presupune relocarea la Oradea a unor români care au trăit în străinătate – „niște embrioane de mentalitate vestică”, cu ajutorul cărora s-ar îmbunătăți mentalitatea locală.

Pozitivă și entuziastă, Hilde Brandl a insistat pe faptul că repatriații au avantajul de a fi luat contact cu afaceri, idei și metode de lucru noi în experi ența lor. Un import al acestora în România, în opinia sa, are șanse mari să genereze succes pentru că ar pica pe un teren oarecum virgin.

Nicio șansă la Universitatea Oradea

Din public, Carmen Pașca, cea care s-a recomandat ca sociolog și profesor universitar, a pus în fața publicului experiența sa personală: cu un CV din care reieșea experiența de profesor universitar în Italia și de sociolog în Franța, a fost respinsă categoric la Universitatea din Oradea – „mi s-a spus că nu este nicio șansă pentru mine”.

„Nu există aroganță dacă vrei să reușești. Occidentul m-a învățat asta”, spune ea, relatând cum s-a dus la UO, „cu CV-ul în mână”.

Sebastian Văduva, economist și profesor universitar, a lansat în discuție ideea că pachetele atractive ar trebui să țintească mai degrabă pe cei interesați de antreprenoriat. Iar aceștia ar trebui să nu aleagă Oradea cu gîndul la salariile mici pe care le vor plăti aici, ci în ideea dezvoltării de proiecte inovative, aducătoare de profit și salarii mari.

La finalul conferinței, managerii de resurse umane au expus specificul și oferta fiecărei companii reprezentate în Sala Mare, după care participanții au fost invitați la un tur în parcul industrial.29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor