Bolojan despre impozitul pe cifra de afaceri: „O gravă eroare”

Bolojan despre impozitul pe cifra de afaceri: „O gravă eroare”
Liderul PNL vede deficienţe majore în guvernarea PSD şi contestă planurile fiscale ale Guvernului Tudose.

Preşedintele PNL Bihor trage un semnal de alarmă privind politica fiscală anunţată de Guvernul Tudose. Ilie Bolojan vorbeşte despre „câteva prevederi din programul de guvernare care vor creşte povara fiscală şi vor destabiliza economia”. Bolojan consideră că guvernarea PSD duce o politică greşită, prin care, în loc să stimuleze investiţiile, creşte cheltuielile cu sectorul public, iar economia creşte bazându-se doar pe consum.

Consum vs investiţii

Bolojan spune că, după creşterea salariului minim şi creşterea salariilor din sectorul bugetar, economia românească a crescut datorită consumului, neglijându-se investiţiile. „Salariile sunt la peste 18% faţă de cheltuielile din lunile identice ale anului anterior, ceea ce a dus acest capitol de cheltuieli la o valoare peste ce se estimase iniţial. Tăvălugul o dată pornit, greu să-l mai opreşti”. Acelaşi Bolojan subliniază cum nu s-a reuşit încă absorbţia de fonduri europene din actualul exerciţiu financiar. „Întrucât autorităţile de management nu sunt acreditate toate şi ghidurile încă nu sunt publicate, s-a ajuns să fim într-o situaţie mult mai proastă în 2017, faţă de situaţia din 2010. Nu există scuză, ar fi trebuit să fim mult mai avansaţi, datorită experienţei. Practic, ce s-a făcut în această perioadă a fost fazarea unor proiecte din perioada trecută”, declară Bolojan, precizând că „investiţiile publice în primele şase luni sunt mult mai mici decât ce fusese programat”. Prim-vicepreşedintele PNL insistă că „o creştere economică susţinută pe termen lung nu este posibilă fără investiţii”, în timp ce una bazată pe consum, „pe creşterea de salarii”, nu este suportabilă pentru bugetul de stat. Prin comparaţie, Bolojan exemplifică cu politica de investiţii a administraţiei sale, chit că nu toate investiţiile municipale au avut randamentul scontat. Cazul Dealului Ciuperca este cel mai la îndemână…

De ce nu e bună cifra?

Impozitul pe cifra de afaceri propus de Guvernul Tudose pentru a înlocui impozitul pe profit este catalogat de Bolojan ca fiind „o gravă eroare, în forma în care s-a propus”. „Impozitul pe cifra de afaceri nu se regăseşte nicăieri în ţările UE. PSD explică printr-o formă populistă, bazată pe o realitate pe care nu o contestăm”, spune Ilie Bolojan, convins că inclusiv companiile din Oradea vor avea de suferit. Primarul de Oradea admite realitatea conform căreia multinaţionalele îşi încarcă cheltuielile pentru a plăti impozite derizorii pe profit, însă atrage atenţia că prin aplicarea unui asemenea impozit au de suferit nu doar multinaţionalele. „Aproape jumătate dintre cele mai mari companii sunt expuse unor impozite majore. Însă acest impozit va afecta toate companiile, străine şi româneşti. În loc să se concentreze asupra optimizării activităţii ANAF, aplicarea în masă va distruge foarte multe companii din România”.

Bolojan aduce explicaţia la concret: „Nu este un impozit deductibil. Dacă o companie va fi la început de drum, va plăti acest impozit chiar şi fără profit. Dacă ai un sezon prost, un astfel de impozit te pune să plăteşti în pus. Investiţii noi vor fi impozitate. Firmele vor amâna achiziţia unor utilaje sau vor achiziţiona utilaje cât mai ieftine. Va avea un efect important asupra companiilor cu marje de profituri mici, ce se bazează pe rulaje şi va duce la confiscarea celei mai mari părţi a profitului. Una este să aplici hypermarketurilor şi alta întregii economii”, declară Bolojan, invocând şi „riscul internalizării de către coloşi a unor servicii”.

Salariile date de PSD

Primarul nu vede cu ochi buni nici creşterea anuală a salariului minim, deoarece, „va duce la dispariţia unor companii de pe piaţă”. Pentru cei cu studii superioare, programul guvernamental prevede creşterea graduală a salariului minim la 3.000 de lei, în 2020, iar pentru cei fără studii superioare la 2.400 de lei. „Salariile în România, azi, sunt printre cele mai mici din Europa. Creşterea lor este o necesitate, însă aceste măsuri nu au studiu de impact şi nicio legătură cu realitatea”, avertizează Bolojan, care se opune şi impozitului pe venitul global (gospodărie). Aceasta este prezentat ca o povară pentru oamenii care trebuie să depună declaraţii de venit, la fel cum Fiscul va avea nevoie de mai mulţi oameni pentru control. Implicit, mai multă birocraţie.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor