Bolojan: „nu ţinem să preluăm spitalele”

1Comentariu
Primarul Ilie Bolojan
Primarul Ilie Bolojan
ORADEA- În esenţă, Oradea şi Bucureştiul sunt singurele municipii din ţară care şi-au asumat faza pilot de descentralizare a sistemului de sănătate, prin preluarea gestiunii spitalelor.

Primarul Bolojan a reamintit marti ordonanţele şi hotărârile de guvern care consfinţesc cadrul legislativ dar care rămân literă moartă până la semnarea protocolului de către reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă.

„Am putea ataca în instanţă amânarea predării spitalelor de către MTS. Însă aşa s-ar prelungi starea de incertitudine iar acest război de-a şoarecele şi pisica ar dăuna actului medical şi ar fi resimţit de pacienţi. Dacă nu se semnează protocolul, preferăm să aşteptăm descentralizarea pe plan naţional, mai ales că preluarea spitalelor e oricum o povară financiară pentru municipalitate. Am intrat în faza pilot doar pentru a grăbi schimbările pe care oricum le vom face în sistemul medical local.”, a avertizat marti Bolojan.

Licitaţii la „Neuro”

Primarul Oradiei nu s-a sfiit să avanseze chiar şi unele motive ale lipsei de reacţie rapidă. „Din păcate, HG 56 nu prevede un termen limită de aplicare a ei. De obicei, astfel de hotărâri se activează imediat. Câteva luni ne-am explicat întârzierea printr-o atitudine grijulie a Ministerului Sănătăţii faţă de acest capitol sensibil al descentralizării.

Acum mă văd nevoit să bănuiesc şi cauze lumeşti cum ar fi dorinţa de a instala directori şi de a avea control asupra licitaţiilor. Atenţionez cu această ocazie conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie că nu vor scăpa de verificări privind licitaţiile despre care avem semnale că sunt trase de păr.

În ce priveşte directorii evaluaţi pentru a fi schimbaţi, apar situaţii hilare. Adică directori a căror activitate e considerată excepţională la nivel local dintr-o dată nu mai sunt buni, un exemplu fiind dr. Groza despre care ştiu toţi marghitenii ce a făcut pentru Spitalul lor Municipal. Personal, cred că un primar poate evalua mai realist managementul unui spital decât Ministerul Sănătăţii”, a apreciat Bolojan.

Ecograf pentru gravide

Primarul orădean a dat şi o pildă de îmbunătăţire a managementului spitalicesc: „Ne confruntăm cu diminuarea bugetelor asigurate prin CAS dar putem face lucruri care nu necesită bani ci doar schimbarea atitudinii faţă de pacient. Nu vrem să ne prefacem că nu ştim lucruri pe care le ştie toată lumea. Orice femeie care merge la Maternitate întreabă câte sute de euro costă o cezariană. Înţeleg un pacient dacă vrea, şi are posibilităţi, să răsplătească un medic la final. Însă nu voi accepta condiţionarea actului medical. La Maternitate voi cere cu siguranţă şi înfiinţarea unui Ambulatoriu unde un ecograf să coste 50 de lei, nu o 100 sau 150, ca la cabinetele private”.

Bani de la CAS

Primarul Bolojan a anticipat şi relaţia pe care o va avea municipalitatea cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor. „CAS are un buget cu 20% mai mic decât anul trecut. Gestionarul spitalelor orădene, fie Primăria fie Ministerul Sănătăţii, va trebui să reducă cheltuielile, cu repercursiuni asupra pacienţilor. Evident că municipalitatea va avea nevoie de un om cu experienţă în relaţia cu CAS, cum este doamna Ardelean.

Adică un profesionist care să ştie coordona documentaţia pentru deconturi, îndeosebi privind complexitatea cazurilor medicale”, a mai comentat Ilie Bolojan transferul Simonei Ardelean de la CAS la şefia Compartimentului Management Spitale din cadrul Primăriei.

Cristian Horgoş

ASP şi ultimatumul Primăriei1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor