Bolojan – primar absolut în Oradea! La Judeţ se vor purta negocieri

Bolojan – primar absolut în Oradea! La Judeţ se vor purta negocieri
Prezenţa redusă la vot din Oradea nu a afectat deloc scorul primarului Ilie Bolojan +++ Votat de 71% din cei prezenţi la urne, Bolojan va putea conduce oraşul singur, fără să fie nevoit să facă alianţă cu UDMR, ce pierde teren în Oradea +++ PNL a obţinut 57,6% din voturile pentru Consiliul Local şi va deţine două treimi din voturile în Legislativul local +++ Şefia Consiliului Judeţean Bihor va fi obiectul negocierilor în trei sau patru: PNL, PSD, UDMR şi ALDE.

Primarul Ilie Bolojan îşi confirmă hegemonia în Oradea pentru a treia oară consecutiv. După ce în 2008 spulbera PDL, iar în 2012 nu avea adversar în calitatea sa de candidat USL, iată că şi acum Bolojan şi-a redus competitorii săi electorali la statutul de „şi alţii”, cu aportul masiv al orădenilor activi electoral. Adică al celor 52.400 de orădeni care au pus hotărât ştampila pe candidatul Ilie Bolojan. Dacă în 2012 Bolojan câştiga cu 66,1% în calitatea sa de candidat USL PNL+PSD, acum a obţinut de-a dreptul 71%! Totuşi, se înregistrează un regres în scorul electoral al primarului dacă raportăm la numărul efectiv de voturi: în 2012, Bolojan era votat de 62.783 de orădeni, iar acum, la patru ani distanţă, numărul votanţilor săi a scăzut cu 10.383 de alegători.

În schimb, UDMR îşi continuă tendinţa de scădere în Oradea, scăzând sub 15%, după PSD.

În 2012, candidatul UDMR la Primărie, Cseke Attila, obţinea 18,9%, fiind votat de 17.928 de alegători, iar lista UDMR pentru CL Oradea era creditată cu 17,3% din voturi. Acum, candidatul la Primărie, Huszar, a obţinut doar 9.647 de voturi şi, implicit, 13,1%, în timp ce lista UDMR are 14,2%.

În 2012, PSD făcea parte din USL şi, implicit, a savurat din succesul electoral al lui Ilie Bolojan. Însă, comparativ cu 2008, când candidatul PSD la Primărie, Dan Matei, obţinea 3%, iar PSD intra în Consiliul Local cu doar 8%, pesediştii orădeni pot spune că sunt într-un oarecare progres: Adelina Coste a obţinut 9,5%, iar partidul 15,9%, adică peste UDMR.

PNL va avea 18 consilieri locali, PSD va avea 5 consilieri, iar UDMR 4.

Ecuaţie mai complicată la CJ Bihor

Ecuaţia pentru conducerea Consiliului Judeţean Bihor se anunţă, însă, mai complicată. PNL nu a reuşit să obţină majoritatea în Consiliul Judeţean de unul singur. Din 35 de consilieri judeţeni, PNL va avea 17 consilieri, PSD 9, UDMR 7, iar ALDE 2. Aparent, pare o misiune relativ facilă pentru PNL să atragă de partea sa măcar un consilier judeţean din alte partide, pentru a-şi putea impune preşedintele Consiliului Judeţean. PSD speră, totuşi, că va reuşi să formeze o majoritate de 18 împreună cu UDMR şi ALDE şi, implicit, va trimite PNL în Opoziţie la nivel judeţean!

„UDMR are de ales între PSD şi nimeni, deoarece PNL a transmis deja că vor să conducă singuri”, declarase liderul PSD Bihor, Ioan Mang, duminică noaptea. La rându-i, copreşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, consideră că PNL este îndreptăţit să dea preşedintele Consiliului Judeţean: Este normal să avem preşedinţia CJ Bihor. Noi avem o alianţă mai veche cu UDMR şi sper să se respecte. Dar nu văd ce alt partid ar putea obţine preşedinţia CJ Bihor, pentru că de departe avem scorul cel mai bun la nivelul judeţului Bihor”, ne declara Ghilea luni după-amiază.

Chiar dacă a scăzut în Oradea, UDMR rămâne o nucă tare la nivel de judeţ. Se aşteaptă ca UDMR să fie arbitru între PNL şi PSD, în tentativa liberalilor şi a social-democraţilor de a pune mâna pe Consiliul Judeţean. Deocamdată, liderul UDMR Pasztor Sandor este prudent şi nu vrea să se hazardeze: „Voi face un drum la Bucureşti şi apoi să vedem ce se întâmplă pe zonele noastre. Până atunci trebuie să fim foarte clari cu mandatele, cu validarea lor. Mai durează 2-3 zile, iar acum abia se conturează rezultatul alegerilor. Aşadar, nu aş putea zice acum ce alianţă vom face. Nici nu ar fi etic”, ne-a transmis Pasztor, a cărui politică locală de alianţe depinde mult şi de ce permisiune va primi sau nu de la conducerea centrală UDMR.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor