Bolojan s-a înţeles cu evreii

27Comentarii
Bolojan s-a înţeles cu evreii
ORADEA - Primarul Ilie Bolojan a anunţat ieri că municipalitatea a ajuns la un acord pentru utilizarea Templului Neolog din strada Indepedenţei. Primăria va renova acoperişul şi exteriorul sinagogii, iar comunitatea evreiască va renova interiorul templului evreiesc.

„Am încheiat un acord cu comunitatea evreiască din Oradea, astfel încât, după reabilitarea sinagogii, aceasta va trece în administrarea Primăriei Oradea şi va servi ca Galerie de Artă a municipiului Oradea, dar şi pentru alte evenimente culturale. Comunitatea evreiască va putea folosi sinagoga pentru slujbe religioase dedicate sărbătorilor mozaice”, a spus edilul-şef, adăugând că proiectul va sta pe masa consilierilor locali orădeni la şedinţa din 30 septembrie.

 

Parcare subterană

O dată bătută palma cu evreii, Primăria s-a obligat să renunţe la ideea construirii unei parcări supraetajate în spaţiul de lângă sinagogă, unde şi acum funcţionează o parcare. „Vom amenaja o parcare subterană, pe două nivele, care va putea găzdui 400 de autovehicule. Urmează ca terenul deţinut de către RDS&RCS – circa 1.500 mp – să fie strămutat”, a declarat primarul. Bolojan a precizat că la suprafaţă va funcţiona şi în continuare o parcare, pe două treimi din suprafaţa actuală, urmând ca pe malul Crişului să fie amenajate terase, după modelul celor din Timişoara.

 

Sinagoga Neologică Sion

Construit în 1878, templul, cunoscut şi sub numele de Sinagoga Sion, are una dintre cele mai impresionante arhitecturi şi decoraţiuni interioare. Sinagoga neologă (neologi – evrei reformaţi) a fost realizată după planurile arhitectului David Busch, arhitect-şef al oraşului Oradea la acea vreme. Frescele au fost executate de un pictor din Kosice.

Sinagoga are planul pătrat şi este acoperită cu o cupolă. Decoraţiunile interioare şi exterioare sunt inspirate din arta maură. Clădirea are aspect de Renaştere Italiană, cu o turlă mare centrală, acoperită cu o cupolă înălţată ce se reazemă prin intermediul a patru pandantive pe patru arce mari. Sinagoga Sion este măreaţă, fără a fi însă apăsător de monumentală.

 

Calin Corpas27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor