Bolojan s-a săturat de „iresponsabilul Boc”

14Comentarii
Bolojan s-a săturat de „iresponsabilul Boc”
Liberalul a făcut miercuri antiteză între reducerile operate la PMO şi reducerile „de la televizor” ale Guvernului Boc.

Primar de Oradea şi preşedinte al liberalilor orădeni, Ilie Bolojan s-a înfăţişat ieri la sediul PNL Bihor pentru a-şi vărsa năduful pe actualii guvernanţi. Bolojan l-a acuzat pe Emil Boc de iresponsabilitate, văzându-l în stare pe premier să dea vina pe oricine, „chiar şi pe femeia de serviciu” pentru a scăpa de responsabilitatea situaţiei precare în care se află ţara. „Guvern impotent”. E formula cea mai des uzitată de către fostul secretar general al Guvernului Tăriceanu când vorbeşte despre Puterea portocalie.

Fiscalitatea, încotro?

Ilie Bolojan ţine să sublinieze că nu FMI cere ridicarea concomitentă a TVA-ului şi a impozitului pe venit, ci Guvernul Boc e cel care-şi caută alibiuri pentru deciziile pe care le fabrică la ora actuală. „FMI cere Guvernului să echilibreze veniturile cu cheltuielile, iar Guvernul are două variante: 1. ori creşte veniturile prin creşterea taxelor; 2. ori reduce cheltuielile statului. Iar acest Guvern impotent pare că va opta pentru majorarea de taxe, în loc să facă ceea ce trebuie”, a declarat Bolojan, arătând că, dimpotrivă, PNL cere o relaxare fiscală pe termen scurt.

Iată propunerile PNL: anularea impozitului minim pe profit, anularea restricţiilor privind deductibilitatea TV pentru achiziţia de autoturisme şi a cheltuielilor cu combustibilul, bonificaţii de 5% pentru cei ce-şi plătesc impozitele la termen, reducerea penalităţilor la plata obligaţiilor fiscale de la 0,1%/zi la 0,03%/zi, reducerea cu 10% a contribuţiilor la asigurările sociale, reducerea cotelor pentru contribuţiile sociale cu 50% pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează şomeri aflaţi de peste trei luni fără loc de muncă, TVA de 5% pentru toate construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi.

Liberalul Bolojan a arătat că majorarea concomitentă a impozitului pe venit şi a TVA-ului ar avea „efecte distrugătoare în economie”, prin scăderea puterii de cumpărare a cetăţenilor şi şubrezirea stabilităţii financiare a firmelor.

Acuză reduceri fictive

Dacă se gândeşte să înăsprească fiscalitatea, Guvernul nu face nimic pentru reducerea cheltuielilor statului, a observat ieri Bolojan. Primarul de Oradea îl acuză pe premierul Boc că operează reduceri doar „la televizor”, acestea rămânând la stadiul de declaraţii. Dimpotrivă, liberalul îi acuză pe guvernanţi că predică apă şi beau vin: adică au îngroşat şi mai mult lista celor cu stipendii la stat, prin angajări suplimentare în toate ministerele şi în instituţiile deconcentrate din judeţ. „În 2009, în Bihor s-au făcut angajări la Hidroelectrica, CJAS, ITM şi mai sunt şi alte asemenea instituţii”, a declarat dezaprobator Bolojan, arătând că în schimb Primăria Oradea şi-a redus personalul cu 25% faţă de administraţia precedentă. Şi vor mai fi reduceri la PMO, arată primarul. „Dacă înmulţiţi salariile acestor 250 de concediaţi, veţi vedea câte milioane de euro se economisesc într-un mandat”, a îndemnat edilul-şef al Oradiei.

În final, Ilie Bolojan a ţinut să spună că din cauza restricţiilor impuse de FMI privind deficitul bugetar, primăriile sunt direct afectate: „Pentru că Guvernul a consumat toată «porţia de credit», administraţiilor publice locale le-a rămas praful de pe tobă”. Aceasta pentru că orice credit nou trebuie aprobat de către o comisie ce funcţionează pe lângă Ministerul Finanţelor. Comisie ce nu s-a mai întrunit încă de prin februarie… De aceea, previzionează Bolojan, facilităţile pe care Primăria doreşte să le introducă în Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului vor fi cel mai probabil finanţate de la bugetul local şi nu dintr-un credit, cum era de dorit…

C.C.

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor