Bolojan şi chiriaşii de lux

3Comentarii
Bolojan şi chiriaşii de lux
BUCURESTI – Secretarul general al Guvernului a abordat luni pentru prima dată problema RA-APPS. Fostul prefect de Bihor, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, şi-a anunţat luni primele măsuri în calitatea sa de membru al Cabinetului Tăriceanu.

Subiectul: Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), structură aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi care a dat bătăi de cap şi predecesorului lui Bolojan, Radu Stroe. Mai precis, Bolojan a vorbit despre reorganizarea acestei regii, sub umbrela căreia mulţi foşti demnitari şi-au găsit un loc călduţ.

Iată câteva exemple pe care mass-media le-a vehiculat în repetate rânduri: liderii PSD Mircea Geoană şi Vasile Dâncu, foşti miniştri în Cabinetul Năstase, sau fostul prim-ministru Petre Roman. Aceştia locuiesc în continuare în imobilele de protocol ale statului, contra unor chirii simbolice, în ciuda faptului că nu mai au dreptul la locuinţele de protocol. Alt chiriaş  de lux la stat e însuşi magnatul Ion Ţiriac, cel mai bogat român, conform ultimului Top 300, întocmit de revista Capital!

Depinde cum votează Parlamentul… în două săptă. vom face public poziţia guvernului….

Schema Bolojan

Şeful SGG, Ilie Bolojan, a anunţat că locuinţele de protocol vor fi atribuite prin contracte clare, lipsite de interpretări, şi vor fi eliberate obligatoriu la încheierea mandatului, într-un termen rezonabil. El a mai precizat că, în cel mult două săptămâni, va propune Guvernului o formulă de reorganizare a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care administrează aceste imobile. Astfel, locuinţele de protocol pentru Preşedinţie, Guvern, Curtea Constituţională, Senat şi Camera Deputaţilor ar rămâne în administrarea regiei, ca şi o parte dintre imobilele folosite de ambasade, oficii consulare şi alte instituţii.

„Celelalte active trebuie externalizate, deoarece cel mai prost administrator este statul. Trebuie găsită formula prin care această externalizare să fie realizată eficient şi transparent”, a spus Bolojan.

Activele vor fi vândute „bucată cu bucată” sau incluse într-o societate comercială, cu o valoare care va reflecta preţurile practicate pe piaţă.

Şi înainte ca Bolojan să preia conducerea SGG, Executivul de la Palatul Victoria a anunţat de mai multe ori că Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat va fi restructurată, instituţia urmând să păstreze doar serviciile pentru protocolul de stat. Restul activelor ar putea fi transferate la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a fi privatizate.

Cum rămâne cu „boierii”?

În ciuda acestei reorganizări, ce se întâmplă cu actualii chiriaşi de lux ai statului? „Sunt două variante pe care Guvernul se studiază în momentul de faţă: vânzarea imobilelor de protocol cu drept de preemţiune către actualii chiriaşi, la preţul pieţei, sau licitaţie publică. Însă Parlamentul este cel care va decide, prin vot”, ne-a declarat Bolojan, adăugând că ar agrea şi posibilitatea vânzării cu drept de preemţiune, atâta timp cât aceste imobile se vor vinde la preţul pieţei. Secretarul general al Guvernului a adăugat că Guvernul îşi va face cunoscută poziţia în această problemă peste circa două săptămâni.

Călin Corpaş

 

 

 

Taguri:


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor