Bolojan trimite FC Bihor în „C”

10Comentarii
Pentru primar, exilul în Liga 3 e necesar pentru repunerea clubului pe baze sănătoase.

„Vor juca în Divizia C!”. E decizia primarului Ilie Bolojan ce vizează direct FC Bihor şi care are girul preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle. Şefii judeţului consideră că, astfel, cheltuielile cu clubul vor fi considerabil mai mici.

Luni, în plenul Consiliului Local, Ilie Bolojan şi-a motivat decizia prin situaţia financiară dezastruoasă în care să găseşte clubul şi prin faptul că municipiul nu mai poate susţine această veritabilă gaură neagră la buget. Edilul-şef a arătat că veniturile la bugetul Bihorului şi Oradiei s-au redus şi vor continua să se reducă în perioada următoare.

Momentul decisiv privind înscrierea în Liga 3 a fost refuzul jucătorilor cu peste 1.000 euro/lunar de a li se reduce contractele cu 30%. Bolojan spune că, o dată înscris în Liga 3, va putea renegocia contractele cu jucătorii. Sau chiar vor scăpa de fotbaliştii scumpi. Datoriile clubului vor rămâne, însă.

Tot luni, preşedintele FC Bihor, Gigi Alexandrescu, şi-a anunţat demisia, motivată de situaţia delicată în care se află clubul.

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au decis: vor înscrie FC Bihor în Liga a III-a! Primarul Ilie Bolojan a vorbit luni public despre decizia sa, care a stârnit deja reacţii adverse în lumea fotbalului. În schimb, preşedintele Radu Ţîrle nu este de găsit. Lipsa de atitudine a lui Ţîrle nu mai e însă de natură să mire pe cineva, acesta din urmă făcându-şi un obicei în a evita să comunice deschis cu mass-media despre subiectele care nu-i convin.

„Anul acesta am plătit, împreună cu Consiliul Judeţean, 30 de miliarde pentru FC Bihor şi tot nu ajunge! Clubul mai are încă de plătit către Finanţe 11 miliarde de lei vechi. Jucătorii nu au dat dovadă de înţelegere, cei cu peste 1.000 euro/lunar refuzând să-şi diminueze contractele cu 30%, deşi le-am explicat că Primăria nu mai are bani să susţină asemenea salarii, în condiţiile contracţiei economice. Jucătorul Mihu spunea că numai aici putea găsi fraieri care să-i plătească plătească un salariu de 1.800 euro ca să stea pe tuşă!”. Am citat din primarul Ilie Bolojan. Acesta era luni iritat de atitudinea jucătorilor de la FC Bihor, în condiţiile în care clubul e o gaură neagră constantă la bugetul local şi la cel judeţean.

Pe lângă datoriile pe care clubul le are de achitat către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor (DGFPB), la 31 iulie a.c. FC Bihor avea datorii la furnizori de 4,3 miliarde, iar la jucători+Alexandru Sătmăreanu alte 4,13 miliarde!

Economiile lui Bolojan

În condiţiile acestei reţete financiare dezastruoase, primarul Oradiei a luat o decizie ce pare irevocabilă: FCBihor se va înscrie Liga a III-a, pentru reveni imediat din sezonul 2010-2011 în Liga a II-a ajutându-se de juniorii A, campioni ai României şi de alţi cinci-şase jucători de bază de la prima echipă! Primarul e convins că o dată cu înscrierea echipei în „C”, „jucătorii-sugative de bani” vor pleca sau li se vor reduce contractele, iar cheltuielile cu cazarea şi mesele fotbaliştilor vor fi astfel mult reduse, având în vedere că la club vor continua să joace doar localnici. Mai mult, Bolojan a luat în calcul faptul că primele de joc vor fi mult reduse iar în Liga a III-a deplasările sunt mai puţin costisitoare.

Din aceste economii, estimate de Executivul Primăriei la miliarde bune, Bolojan speră să poată plăti o mare parte din datoriile acumulate de club.

Preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la FC Bihor, e unul dintre oamenii care vor hotârî soarta clubului. Birta spune că e o situaţie foarte dificilă şi că jucătorii sunt singurii care pot, prin atitudinea lor, să evite retrogradarea benevolă în Liga a III-a, renunţând în al doisprezecelea ceas la 30% din contracte, conform dorinţei primarului.

Timp nu prea mai este, însă. AGA se va întruni marti, la prima oră, pentru a lua o decizie privind înscrierea clubului în Liga a III-a. Potrivit lui Ilie Bolojan, tot marti va trebui anunţată Federaţia Română de Fotbal despre decizia AGA FC Bihor.

L-a refuzat pe Vizer

Merită spus că la negocierile avute cu Marius Vizer în această vară, lui Bolojan i s-a propus de către omul de afaceri româno-austriac o reţetă juridico-financiară nouă pentru FC Bihor. Clubul ar fi fost propulsat de către Vizer spre prima ligă în urma unei noi organizări juridice. Prin această „inginerie”, clubul ar fi scăpat de datoriile istorice. De asemenea, Vizer s-ar fi angajat să aducă jucători de la FC Liberty şi să investească la club 200-300.000 euro în primul an. Acesta nu ar fi acceptat însă să-şi piardă drepturile federative asupra propriilor jucători, aduşi de la Liberty. Mai mult, Vizer ar fi dorit să primească părţi sociale importante la FC Bihor o dată cu promovarea în Liga I.

Oferta lui Vizer nu a fost pe placul lui Bolojan, care a preferat calea mai grea: achitarea datoriilor către Stat, chiar cu preţul lipsei performanţei sportive şi, iată, chiar cu preţul înscrierea în Liga a III-a. Totul în speranţa ca, într-o zi, FC Bihor să renască prin talentul juniorilor de azi şi printr-o situaţie economică a oraşului şi judeţului mult îmbunătăţită…

FC Bihor va juca în Liga a III-a10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor