Bomba de la Hiroshima cu uraniu de Băiţa?

Reactualizat la:
7Comentarii
Ioan Costea foto: replicahd.ro
Ioan Costea foto: replicahd.ro
Exploatarea de uraniu de la Băiţa stârneşte noi controverse.


Un inginer silvic din Câmpani susţine că din uraniul de la Băiţa s-ar fi construit bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki.

Ioan Costea, autorul volumului lansat la finele anului trecut „Uraniul primelor bombe ”, a avut o copilărie marcată de poveştile rudelor despre invazia nemţilor în Apuseni. Omul susţine că în laboratoarele secrete ale SS-ului a fost prelucrat uraniul din Băiţa şi că pentru a fi transportat a fost construit viaductul peste Valea Luncoiului. Ioan Costea invocă rapoarte geologice care pomenesc de prospecţiuni făcute de nemţi. “Probabil ca au scos suficient pentru a face o bombă”, spune Ioan Costea, în cartea sa. Autorul recunoaşte că volumul nu are caracter ştiinţific şi că e construit doar pe baza dovezilor, documentelor şi mărturiilor pe care a reuşit să le strângă. Costea aduce ca argument faptul că “Corriere della Sera” scria, în 2005, ca în volumul „Bomba lui Hitler” apăreau indicii care pot conduce la concluzia că naziştii au avut la dispoziţie un fel de arme nucleare. Ei le-ar fi experimentat în octombrie 1944 şi în martie 1945. Autorul volumului, un istoric german, scria şi despre un reactor nuclear de lângă Berlin, şi sustine că nemţii au ajuns departe în domeni: „Cercetarea germană în domeniul uraniului a mers mai departe decât ne-am putea noi gândi […] cu toate acestea nu ar fi fost vorba despre o bombă atomică […] nu am auzit niciodată vorbindu-se de aşa ceva, fiindcă a fost implicat doar un grup mic de oameni de ştiinţă legaţi de SS”. „Tot căutând informaţii oficiale care să arate, aşa cum ar fi de aşteptat, că sovieticii au început exploatarea uraniului românesc, nu mică mi-a fost mirarea să descopar că Hitler a fost primul care a început exploatarea uraniului în munţii moţilor. Am aflat că naziştii lui Himmler au folosit o parte a acestui uraniu la construirea câtorva „arme atomice”…Cealaltă parte a uraniului moţilor a ajuns în posesia statului american. Din acest uraniu, dăruit de nazişti, americanii au făcut acele bombe pe care le-au slobozit asupra Japoniei”.

Sabina Paşca fosta soţie a unuia dintre primarii de Arieşeni şi-a amintit că în a doua decadă a anilor’30: „Oamenii din Arieşeni mergeau la lucru la Băiţa Plai cu caii, pe la Colibiţa, pe un drum de picior” şi că exploatau „un fel de praf de puşcă, care-i mai scump decât aurul. O mâna de praf de puşcă de la Băiţa face cât patru mâini de aur”. Gheorge Trifon şi-a amintit că în 1995 a fost plătit de un ofiţer rus să întocmească o reţea de 100/100 m pentru detectarea uraniului pe versantul Râului Arieş – Muntele Biharia. „Iţi pot spune cu certitudine că atât harta, cât şi aparatura erau nemteşti ”, a subliniat omul.

Teorie conspiraşionistă ?

„În această carte arăt că naziştii au dus uraniu din România, în special din zona Băiţa (Biharia) dar am aflat recent că şi din Cheia (Rimetea), de la Cataractele Lotrului şi din Ciudanoviţa – Caransebeş. Din aceste locuri, nemţii le spuneau localnicilor că duceau orice altceva decât uraniu: molibden, cuarţ, piatră de construcţie, aur, cupru etc.Interesant este ca Biharia a deţinut şi încă mai deţine faimosul uraninit (un oxid de uraniu, pechblenda). Se ştie că ruşii, care aveau la finele anului 1944 numai 1 kg de uraniu, au ridicat cu japca din Germania, în perioada apr-iulie 1945, cca 400 tone de uraninit.Să amintim pe scurt şi uraniul ridicat de americani, care, la rândul lor, au golit de uraniu toată partea Germaniei care le-a revenit. Să ţinem seama şi de faptul ca nemţii au transportat cât au putut uraniu din estul spre vestul Germaniei, spre zona americană a Germaniei, pentru a se pune bine cu americanii. Nu pretind că tot uraninitul din Germania, dus de americani, ruşi şi poate şi britanici sau francezi, ar fi provenit din România (putea fi din Cehia, Congo belgian sau din Germania). Important este că cel mai mult uraninit a fost din România şi consider că suntem îndreptăţiţi să aflăm odata cu valoarea exporturilor neplătite şi numele articolelor exportate în perioada nazistă.

În cartea mea am scris ca Hitler a făcut bombe atomice pentru că a avut uraniu şi pentru că Rainer Karlsch, autorul carţii Hitler’s Bomb, are dreptate: naziştii au făcut două experimente nucleare: la începutul toamnei 1944 si la începutul primăverii 1945.În cartea lui Rainer Karlsch există informaţii care arată că americanii au luat toate bombele atomice folosite în 1945 de la nemţi, gata făcute.

Poate că apreciaţi cele scrise ca fiind o teorie conspiraţionistă în plus. Încercaţi să treceţi dincolo de imaginarul construit cu atâta migală, care ne şopteşte la ureche înainte de-a gândi următoarea frază: dacă Hitler ar fi avut bomba atomică cu siguranţă că ar fi folosit-o! Aşa stă bine să spună un intelectual occidental, îngrijorat de „hoardele orientale”! Biblic vorbind, oportunismul şi lichelismul nostru de intelectuali aude această frază înainte de cântatul cocoşului!Totuşi, eu vă ofer un exemplu adecvat ca sa va demonstrez ca Hitler nu ar fi folosit-o: Stalin! Stalin a avut bombe atomice dar nu le-a folosit deşi există atâtea informaţii care arată că şi le-a dorit mai mult decât orice.De ce nu a folost Hitler bombele? Şi ce bine seamănă Hitler cu Stalin! Vă spun părerea mea: pentru că în această singulară situaţie cultura si civilizaţia au constituit o barieră morală (exagerez) la apucăturile noastre atavice. Hitler a fost un criminal ceva mai cult si mai civilizat decât “hoardele americane”. Aduceţi-vă aminte că, la Dunkirk, Hitler a salvat armata britanica de la un măcel sigur, cert, inevitabil, mecanic, procedural organizat şi nemţeşte planificat. Americanii si britanicii au făcut aşa ceva cu nemţii? Nu! ” spune Ioan Costea.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor