„Bonus” de milioane de euro la autostradă

„Bonus” de milioane de euro la autostradă
Ministerul Transporturilor (MT) va plăti în acest an companiei americane Bechtel, 520 milioane euro, cu 40 de milioane de euro mai mult decât solicitarea constructorului Autostrăzii Transilvania, au declarat reprezentanţii CNADNR.

Bechtel va începe în martie lucrările la secţiunea Mihăileşti- Suplacu de Barcău şi la încă un tronson, probabil Braşov-Făgăraş, pentru a se descongestiona traficul din zona Braşov.

Anul trecut, Bechtel a cheltuit 185 de milioane de euro, faţă de 120 de milioane de euro prevăzuţi iniţial, pentru lucrări la cele două tronsoane, respectiv Suplacu de Barcău – Borş (64 km) şi Câmpia Turzii-Gilău (52 km).

O suplimentare consistentă de fonduri a fost necesară datorită lucrărilor la viaductul din zona localităţii bihorene Dolea precum şi datorită faptului că solul excavat din poţiunile înalte nu a avut consistenţa necesară pentru a putea fi umplut cu el zonele joase, cum se practică de obicei la construirea de autostrăzi. Astfel că solul a trebuit degajat iar în locul lui s-a adus pietriş şi balast.

„Conform contractului, Bechtel ne-a solicitat suma pe care o previzionează că o va cheltui în acest an. Deşi au solicitat 480 de milioane de euro, Ministerul Transporturilor va aloca 520 de milioane de euro, deorece se vor mai deschide încă două tronsoane şi din cauza cheltuielilor legate de consultanţă, proiectare, exproprieri, deminare, descărcare arheologică şi relocarea utilităţilor”, a afirmat vineri directorul general adjunct de proiecte al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR), Dorin Debucean.

Proiectul construirii Autostrăzii Transilvania, pe relaţia Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat Bechtel, contract contestat şi sistat ulterior de guvernul PD-PNL. În 2007, CNADNR a cerut Guvernului să suplimenteze finanţarea de la 2,2 miliarde euro la 5,2 miliarde euro! Ministerul Transporturilor urma să finalizeze, în decembrie 2007, un memorandum privind oportunitatea creşterii cheltuielilor.
Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !