Border Market pentru firmele de la granita

De Dan Birta
Participanţii la Business Forum
Participanţii la Business Forum
Societăţile comerciale din judeţul Bihor îşi vor găsi mai uşor parteneri de afaceri în Ungaria.

Zona Metropolitană Oradea (ZMI) are în desfăşurare un proiect în cadrul căruia va fi realizată şi o platformă web, „Border Market” sau „Piaţă frontalieră”, o reţea transfrontalieră de cooperare a mediului de afaceri din judeţele Bihor şi Hajdu Bihar. În cadrul acestui proiect, în sala mare a Primăriei Oradea a fost organizat, joi, 20 septembrie 2012, un forum de afaceri.

Relaţii comerciale

Valoarea totală a proiectului este de 67.350 de euro, din care 2.397,25 de euro reprezintă cofinanţarea partenerilor şi 64.952,75 de euro finanţare de la Uniunea Europeană.

Platforma web „Border Market” este un mecanism prin care IMM-urile din zona de frontieră a celor două ţări (România şi Ungaria), dar nu numai, pot accesa noi contacte cu scopul de a realiza noi relaţii comerciale, crescând astfel fluxul economic transfrontalier.

„Scopul proiectului este creşterea gradului de cooperare transfrontalieră la nivelul mediului de afaceri, crearea unor pârghii care să conducă la noi relaţii de tip client-furnizor sau vânzător cumpărător la nivel local sau transfrontalier”, a precizat Mihai Jurca, manager de proiect ZMO.

Radu Silaghi, director executiv la Asociaţia Firmelor Bihorene a salutat apariţia unei astfel de baze de date care cuprinde firme atât din judeţul Bihor, cât şi din Ungaria şi crede că va fi utilă mediului de afaceri local.

„Focusul nostru este creat pe IMM-uri. Acest instrument nu se va opri aici. În Hajdu Bihar, sfera comercială a aşteptat cu nerăbdare acest proiect. Până acum 30 de firme ungureşti s-au înscris în baza de date”, a declarat Toth Edina, reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie din Hajdu Bihar.

În cadrul proiectului vor mai fi organizate două târguri de afaceri – unul la Oradea şi unul la Debreţin, cât şi cursuri de de formere pentru angajaţii IMM-urilor locale.

Primul dintre târguri este organizat în perioada 20 – 23 septembrie la Oradea. „Sarcina noastră a fost să organizăm târgul de la Oradea. Expoziţia se întinde pe o suprafaţă de peste 3.000 mp din care sub egida proiectului sunt 29 de firme (19 din Bihor şi zece din Ungaria). Sperăm să reuşim să relansăm măcar acum spre sfârşit de an ceva din domeniul economic. Că politicienii ne-au ajutat să dărâmăm”, a afirmat Conatantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, parteneră în proiect.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !