Brăţările dacice, expuse de Crăciun

Brăţările dacice, expuse de Crăciun
Deva – Cele cinci brăţări dacice de aur vor fi expuse, pentru prima dată în România, de Crăciun, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Guvernul a alocat săptămâna trecută 800.000 lei pentru răscumpărarea a patru brăţări dacice din aur de la un proprietar american. În afara acestora, o altă brăţară dacică din aur a fost descoperită în luna septembrie la unul din standurile Expoziţiei Bienale de la Grand Palais din Paris.

Aceasta a fost confiscată de statul francez şi va fi înapoiată statului român fără răscumpărare, pentru că posesorul nu avea acte prin care să dovedească proprietatea. Valoarea unui singur obiect de acest gen, care cântăreşte aproximativ un kilogram, este estimată la 1,5 milioane de euro.

Aurul regilor daci
Celelalte patru au ajuns pe căi ocolite şi oculte în posesia unui colecţionar american. Acesta a vrut să le scoată la vânzare şi s-au sesizat autorităţile americane şi Interpolul.

Proprietarul avea acte doveditoare iar statul român le va răscumpăra la preţul la care au fost cumpărate de el. Cele patru bijuterii se presupune că aparţineau regilor daci.

Dacii nu lucrau în aur, ei aveau o tradiţie a lucrului în bronz, argint şi foarte rar în aur, ceea ce ne duce cu gândul că au aparţinut regilor daci. Aceste brăţări sunt singurele recuperate din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase de infractori în ultimii zece ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, Munţii Orăştiei.

Brăţările se află în urmărire internaţională, cercetările în acest caz fiind făcute de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase