Brazi de Crăciun mai scumpi

2Comentarii
ORADEA - Apropierea Sărbătorilor de iarnă este o perioadă propice pentru comercianţi, în special pentru cei de brazi. Dacă la alte capitole se mai fac economii, când vine vorba de brad doar foarte puţini sunt dispuşi să renunţe la el.

Achiziţionarea directă de la ocolul silvic este de departe mult mai avantajoasă, deoarece nu include adaosul comercial. Pe piaţa liberă, preţul se stabileşte în funcţie de cerere şi ofertă.

Chiar dacă bradul pleacă de la ocolul silvic cu un preţ minim de aproximativ 20 de lei, el se poate vinde la preţ dublu sau chiar triplu.

Mai scumpi

Direcţia Silvică Bihor pune la dispoziţie în această iarnă aproape patru mii de brazi. Însă aceştia nu vor fi tăiaţi toţi deodată, ci în funcţie de cerere. „Până acum au fost realizate două licitaţii, în 2 şi 5 decembrie, fiind valorificaţi la agenţii economici peste 2.500 de pomi de Crăciun. În funcţie de solicitările pe care le vom avea în continuare vom face şi tăierile”, a precizat Ionel Popa, directorul Direcţiei Silvice Oradea.

Dacă anul trecut un brad cu o înălţime cuprinsă între 0,7 şi 1,3 metri costa 13 lei, anul acesta preţul lui va ajunge la 20 de lei. Molidul, cu aceiaşi înălţime, în 2007 era 9 lei, iar acum costă 10 lei. De asemenea, un brad de doi-trei metri se vindea cu 25 de lei, iar anul aceasta va costa 30 de lei. Se constată astfel o creştere a preţurilor cu circa 20% faţă de anul trecut.

Brazii Direcţiei Silvice vor fi livraţi de către ocoalele silvice din Aleşd, Marghita, Remeţi şi Sudrigiu.

O variantă la brazii Direcţiei Silvice o reprezintă achiziţionarea unui brad de la firmele de amenajări. Brazii de aici sunt importaţi din ţările vestice, însă şi preţul lor este mai mare.

Ca în fiecare an, şi acum Direcţia Silvică împreună cu jandarmii şi poliţiştii vor supraveghea transportul de material lemnos, şi în special a pomilor de Crăciun, în vedererea combaterii braconajului şi a altor infracţiuni.

Simona Albinaru

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor