Brazilia în culoare la Oradea

Brazilia în culoare la Oradea
Sala de onoare a Palatului baroc a gazduit joi dupa-amiaza o expozitie de arta fotografica cu lucrari din exotica Brazilie.

Manifestarea a fost marcata prin prezenta, pentru întâia oara la Oradea, a Excelentei Sale Tadeu Valadares, ambasadorul Braziliei, care a raspuns invitatiei de a participa la vernisarea exponatelor celor 14 artisti fotografi din tara sa.

Curatorul expozitiei, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, Aurel Chiriac, a multumit asistentei pentru interesul manifestat pentru fiecare eveniment care are loc în cadrul institutiei muzeale, anuntând totodata si cea de-a X-a editie a Zilelor Muzeului, începând cu 16 mai, care se va desfasura în noua locatie de pe strada Armatei Române.

O lume a contrastelor

Intitulata „Brazilia, oamenii si pamântul”, aceasta reuniune a artistilor brazilieni prin cele 42 de lucrari prezente a fost caracterizata de Chiriac drept „o lume exotica, a contrastelor, care ne da posibilitatea sa cunoastem poporul, cultura si oamenii Braziliei dincolo chiar de imagine”.

Ligia Mirisan, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bihor, a subliniat în câteva cuvinte acest moment de gratie prin care doua tari s-au întâlnit într-un loc special pentru a pune bazele primelor relatii de colaborare dintre ele.

„Dincolo de aceste fotografii se afla poezia si existenta noastra, o lume pe care o descoperim din privirile celor prezenti în lucrari si care ne face sa încercam sa o aprofundam prin prezenta fizica pe acele locuri pline de culoare si fast”.

La rândul sau, Tadeu Valadares, ambasadorul Braziliei, a tinut sa-si exprime multumirea conducerii institutiei muzeale, fara de care aceasta întâlnire plina de culoare nu ar fi avut loc, dezvaluind în acelasi timp câteva dintre secretele care fac Brazilia atât de speciala. „Brazilia are oameni cu origini din întreaga lume care au creat un singur popor, în care se vorbeste o singura limba, si care se afla înca în dezvoltare.

Aceste fotografii prezinta mai mult decât o întindere teritoriala, un loc unde se bea cafea si care se vinde în toata lumea, unde are loc vestitul carnaval de la Rio de Janeiro ori o tara care a câstigat de cinci ori cupa mondiala la fotbal. Ele reprezinta varietatea nationala braziliana, cultura, bogatia, viata cu cotidianul sau si munca oamenilor”, a spus ambasadorul.

Pe lânga exponatele prezente, Excelenta Sa a venit însotit de cinci carti personale foarte dragi, în care sunt cuprinse câteva exemple de frumusete braziliana. Momentul muzical, din repertoriul clasic brazilian, a fost oferit de Thurzo Iosif, membru al cvartetului Varadinum, acompaniat la pian de Zoltan Thurzo, student al Facultatii de Muzica din Oradea.

Laura Voicu

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !