Broderie cu acul de foc

De Veronica Bursaşiu
Broderie cu acul de foc
Sunt modele inspirate de ceramică, costume populare, ştergare, feţe de masă, sobe de teracotă din secolul al XIX-lea, motive prezente pe clădirile din Oradea.

A lucrat ca strungar, apoi a fost pompier în armată. Cel care avea să-i trezescă talentul artistic a fost Dorel Dănilă, care l-a determinat să participe la un concurs cu lucrări de pictură şi pirogravură. Lucrarea de pirogravură „Ştefan Cel Mare pe cal cu sabia în mână”, prezentată în concurs, era inspirată de coperta unui caiet. La faza naţională a concursului, lucrările lui Nicolae Weisz au fost răsplătite cu premiul I atât la pictură, cât şi la pirogravură. Se întâmpla în 1987. Pe 30 octombrie 2016, la Muzeul Cetăţii, Nicolae Weisz va avea vernisajul expoziției de pirogravură decorativă cu motive transilvănene intitulată „In memoriam – Trifa Carol”.

weisz3

Carol Trifa, născut la Cadea Mică, este autorul a numeroase lucrări de sculptură, ex-librisuri, desene în tuș, lucrări de intarsie și fotografii, aflate atât în colecţii din ţară cât şi din străinătate. A murit la 45 de ani, în 2002. În memoria sa, Garán János și Kerekes Géza au organizat la Săcueni o expoziție cu lucrări semnate Carol Trifa. În cadrul evenimentului sunt cuprinse şi momente muzicale în interpretarea „Duo Varadiensis” – Lucian Malița la vioară și Thurzó József Sándor la violă.

„Îmi doresc să ne bucurăm împreună de motivele florale, reinterpretate în lucrările expoziţiei”, este mesajul lui Nicolae Weisz pentru orădeni. Lucrările cu motive florale transilvănene, prezentate în această expoziție, sunt inspirate de ceramică, costume populare, ștergare, fețe de masă, sobe de teracotă din secolul al XIX-lea, motive prezente pe clădirile din Oradea.

weisz2

„Din 2014, pirogravez fără încetare diferite obiecte din lemn. Creez motive florale transilvănene în culorile roșu și negru. Motivul floral este roșu, iar fondul pirogravat are culoarea neagră. Suprafața este protejată cu o soluție de protecție”, explică artistul. Nicolae Weisz este un artist complet; a participat la cursuri de fotografie organizate de Tóth Ştefan şi a avut o expoziţie personală. La sfatul lui Constantin Dancoglu, Nicolae Weisz lucrează cu imagini având teme speciale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !