Bşsescu vorbeşte despre OMV

1Comentariu
Bşsescu vorbeşte despre OMV
BUCUREŞTI – Fondul de ajutorare pentru populaţie prin care OMV-Petrom va contribui la diminuarea efectelor sociale negative ale creşterii preţurilor la gazele naturale este o contribuţie voluntară, a declarat, ieri, preşedintele României, Traian Băsescu.

“Orice societate petrolieră are momente când datorită conjucturii pieţei are profituri foarte mari. În acest moment, există două alternative: ori compania spune că vrea să aibă o contribuţie la un fond social pentru că nu poate vinde sub preţul pieţei (….), ori statul poate introduce o lege pentru excedentul de profit care să vizeze obligaţia întoarcerii unui părţi din profit pentru subvenţionare”, a precizat în cadrul conferinţei “Energy in Central and Easterm Europe”, Traian Băsescu.

Băsescu a adăugat că banii din fondul de ajutoare pentru populaţie trebuie să se îndrepte spre cei al căror buget de familie a fost cu adevărat afectat. Şeful de stat a explicat că acest fond nu trebuie să fie o structură fiscală, ci un mecanism extrem de simplu.

De asemenea, Băsescu propune iniţierea unor discuţii privind realizarea unui sistem energetic, în parteneriat cu OMV, care ar putea porni din centrul Europei. “În parteneriat cu OMV, s-ar putea imagina pornirea într-un proiect de realizare a unui sistem energetic dintre Europa Centrală către mai departe, respectiv România-Austria. Nu s-a discutat despre asta acum, dar trebuie să vedem în ce măsură este fezabil”, a mai spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, acest proiect s-ar putea realiza mai ales în condiţiile în care OMV şi-a manifestat intenţia să îşi extindă activitatea în ţările vecine cu România, aşa că ar putea exista un astfel de nucleu, cu condiţia să nu contravină ideii de solidaritate europeană. În opinia sa, acest concept ar merita analizat ţinându-se cont că OMV este acţionar majoritar al Petrom.

Contractul prin care grupul austriac OMV a devenit acţionar majoritar la Petrom va fi supus, miercuri, analizei în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor