Bucuria care vindecă

1Comentariu
Bucuria care vindecă
ORADEA – Sunt asemeni unei familii. Fiecare cunoaşte povestea celuilalt. Îi leagă o prietenie strânsă care s-a transmis şi părinţilor. Sunt ani de suferinţă trăiţi împreună, în care lupta împotriva bolii i-a unit pe veci.

Şi acum conducerea secţiei, împreună cu asistenţele medicale doresc să le dedice o zi numai lor. Este vorba despre micuţii suferinzi internaţi pe secţia de Onco-Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. În fiecare an pe 4 februarie se sărbătoreşte Ziua mondială a luptei împotriva cancerului. „A devenit o tradiţie ca de fiecare dată să organizăm o manifestare în cadrul căreia să reunim pacienţii secţiei noastre, atât cei care se află încă în tratament sau sunt internaţi cât şi cei care s-au vindecat. Astfel, sâmbătă, în incinta unui restaurant aflat aproape de spitalul nostru vom organiza o mică petrecere pentru cei mici şi părinţii lor. Am hotărât ca această întâlnire să se desfăşoare înafara spitalului, pentru a-i detaşa măcar în această zi pe pacienţi de spaţiul în care îşi trăiesc suferinţa”, ne-a declarat as. Iolanda Miklos, asistenta şefă a secţiei. Manifestările dedicate acestei zile vor debuta încă de vineri, când asistentele din spital vor fi invitate la o masă rotundă care va avea loc în sala de curs a spitalului, în cadrul căreia se va discuta despre îngrijirea copiilor cu boli oncologice. 

 

Puterea vorbei

Pe secţia de Onco-Pediatrie lucrează 15 asistente medicale. Munca desfăşurată aici nu este una uşoară, având în vedere gravitatea cazurilor pe care le au în îngrijire. De multe ori ele sunt nevoite să mângâie prin puterea vorbelor sufletele părinţilor copleşiţi şi traumatizaţi în acelaşi timp de diagnosticul medicului. „O dată am stat o noapte întreagă de vorbă cu o mamă care era foarte şocată după ce a aflat diagnosticul. Repeta întruna «De ce copilul meu? De ce copilul meu?» A trebuie să-i explic că sunt şanse mari de supravieţuire, că acesta va fi tratat aşa cum trebuie, că avem medicamentele necesare”, afirmă as. Ileana Barth. Şi sunt şanse mari ca un bolnav de cancer să scape. „În primele două stadii tratamentul este eficace şi şansele de a scăpa sunt aproape sigure. De aceia sfătuim părinţii să ceară medicului de familie investigaţii medicale ample atunci când copilul lor scade vizibil în greutate, nu mai are poftă de mâncare sau există alte semne vizibile de acest gen”, îi sfătuieşte dr. Gabriela Miculschi, şef secţie Pediatrie II, compartimentul Oncologie.

 

Bucuria vindecării

„Acţiunea cadrelor medicale de a organiza o astfel de manifestare este una lăudabilă. Fetiţa mea s-a vindecat. Întâlnindu-ne cu părinţii celor suferinzi le dăm încredere să lupte mai departe. Nu trebuie decât să aibă încredere în medici şi în bunul Dumnezeu. Trebuie să fie tari. Este o traumă foarte mare dar până la urmă trece. Suferinţa a creat o legătură foarte puternică între noi, părinţii, şi fiecare reuniune de acest gen este una binevenită”, spune cu convingere tatăl unei foste paciente care acum este sănătoasă.

Organizatorii doresc ca petrecerea de sâmbătă să fie una specială. Din păcate anul acesta nu s-a arătat până în prezent nici un sponsor. „Anul trecut am adunat foarte multe fonduri pe care le-am folosit şi pentru achiziţionarea de aparatură şi mobilier pe secţie. Sperăm ca şi anul acesta să fim ajutaţi să aducem bucurie în ochii micuţilor pacienţi”, încheie dr. Miculschi. Cei care doresc să facă o donaţie indiferent cât de mică, pot suna la secretariatul spitalului, la numărul 441.844, persoană de contact doamna Liliana Buda.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor