Buda, către fermieri: Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!

Reactualizat la:
3Comentarii
Buda, către fermieri: Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!
Europarlamentarul liberal Daniel Buda (grupul PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, este iniţiatorul unei campanii de informare a fermierilor prin care se promovează asocierea în agricultură.

Cifre îngrijorătoare

Demersul porneşte de la o realitate nu tocmai încurajatoare pentru ţara noastră. Astfel, în România, avem 3.756.000 de ferme mici (cu valoare standard sub 8000 euro), care reprezintă 96,7% din totalul exploatațiilor agricole. Participarea la formele asociative în ţara noastră este însă foarte scăzută, sub 1% din fermierii români făcând parte din forme asociative. Spre comparație, în UE media de organizare este de 34%, iar în Olanda gradul de organizare este de 104%. Asocierea în agricultură poate îmbărca diverse forme, de la asociații de producători (înființate conform Ordonanței 26/2000, în special cu scop de reprezentare), cooperative agricole (care desfășoară activități economice în baza legii 566/2004), societăți agricole (conform Legii 36/1991), case de ajutor reciproc, fonduri mutuale de asigurări (reglementate prin OUG 64/2013), până la camere agricole şi obști, composesorate.

Cooperativă, pentru marketing

Potrivit europarlamentarului, asocierea fermierilor are mai multe avantaje, în primul rând economice.

„Accesarea mai uşoară a fondurilor europene, posibilitatea de negociere a unui preţ mai bun al produselor, posibilitatea de negociere a unui preţ mai mic al costurilor de producţie, cooperativa degrevează producătorul de responsabilitatea vânzării, cooperativa face un branding şi un marketing mai bun al produselor sunt doar câteva dintre atuurile pe care le prezintă asocierea. În plus, există posibilitatea de negociere a unui preț mai mic al inputurilor (costuri mai reduse), membrii își extind producția și se capitalizează, crește standardul de viață al acestora. Membrii sunt expuși astfel la informație, inovație, au acces la proiecte de colaborare, clustere în agricultură.
logogroup_ro_full-color-768x381

Asociația/cooperativa poate oferi servicii diverse către membri, şi anume servicii tehnice și servicii de informare și consultanță, mai mult, poate face investiții în infrastructuri de depozitare sau procesare. Asocierea în agricultură determină trecerea de la vânzarea produselor agricole neprocesate către produsele cu valoarea adăugată, fiind puse în valoare resursele locale. Asociația poate să fie mai aproape de consumator, prin lanțuri scurte de distribuție sau poate intermedia vânzarea prin intermediul marilor retaileri, târguri, magazine, crescând puterea de negociere a membrilor.

Lista avantajelor asociaţiei nu se opreşte aici, enumerându-se şi gestiunea mai bună a riscurilor în agricultură (prin crearea unor fonduri mutuale), posibilitatea realizării unor parteneriate (de exemplu, cu institute de învățământ), crearea de locuri de muncă şi fiscalizarea veniturilor şi bani la bugetul de stat.

Sprijin european pentru asociere

UE sprijină agricultorii, încurajând înființarea de organizații de producători (acestea le permit agricultorilor să se grupeze pentru a-și putea vinde produsele în mod colectiv, căpătând astfel mai multă influență pe piață în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente); alte forme de cooperare care pot acorda agricultorilor un avantaj mai mare pe piață și care pot crește marjele de profit și competitivitatea; crearea unor tipuri de producție specializate, cum ar fi agricultura ecologică; relațiile contractuale pe tot parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente şi crearea de fonduri mutuale și de sisteme de asigurări, pentru a permite agricultorilor să facă față mai bine instabilității pieței sau scăderii bruște a prețurilor”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Advertorial!3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor