Buget axat spre investitii

Buget axat spre investitii
Economistul-şef al Primăriei Oradea: „ne-am ambiţionat să alocăm mai mult, din fonduri proprii, pentru investiţii”.

Şeful Direcţiei Economice a Primariei Oradea, Eduard Florea, a prezentat vineri Proiectul bugetului local pentru anul 2011, care urmează să intre în dezbatere publică şi apoi în votul Consiliului Local, până cel târziu pe 11 februarie.

Veniturile la bugetul local sunt prevăzute să crească de la 524 de milioane de lei în 2010, la 756,5 milioane de lei în 2011. Creşterea de 44% se realizează printr-un plus de 45 de milioane atrase din fonduri nerambursabile, un plus de prelevări de la bugetul de stat pentru extindere reţele apă-canal (32 milioane lei), excedentul exerciţiului bugetar din 2010 (26 milioane lei) şi adăugarea bugetelor spitalelor, în sumă de 140 de milioane de lei, la veniturile proprii. „Însă putem deja vedea că spitalele reprezintă un «boom» de cheltuieli, chiar dacă au contracte cu CAS”, a observat directorul economic al Primăriei.

Astfel, cheltuielile operaţionale cresc anul acesta cu 37% faţă de 2010, şi vor ajunge la 501 milioane de lei, lucru datorat cheltuielilor cu instituţiile publice, îndeosebi cu spitalele.

Cresc ratele bancare

Eduard Florea a mai explicat că datoria publică a Primăriei creşte de 11 milioane în 2010 la aproape 28 de milioane întrucât se începe plata ratelor la Dexia pentru achiziţionarea tramvaielor Siemens precum şi pentru creditul BEI de refinanţare a creditului BCR pentru lucrări de apă-canal. Datoria publică ar urma să crească şi în urma unui contract de investiţii derulat împreună cu firma Luxten. „Am convenit cu reprezentanţii Luxten să finanţeze extinderi de iluminat public, urmând ca Primăria să le plătească în rate”, a mai precizat Florea.

Alte credite majore în curs de contractare 2011 sunt pentru utilităţile din parcul industrial (10,36 milioane euro) şi modernizarea de străzi (25 milioane lei).

La 1 ianuarie, municipalitatea avea un sold pentru creditele deja contractate de 63 milioane de euro.

Printre punctele forte ale bugetului, Eduard Florea a menţionat faptul că 22% dintre investiţiile care urmează să fie făcute provin din fonduri nerambursabile.

C.H.

Proiectul bugetului local pentru anul 20110Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !