Buget județean votat „tepe, lepe prin urzici”!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
32Comentarii
Cornel Borza și Dacian Foncea
Cornel Borza și Dacian Foncea
Ajuns consilier județean PNL, folcloristul Cornel Borza a „defectat” de la linie de Opoziție inflexibilă, trasată de Ilie Bolojan. Borza a făcut diferența, în favoarea coaliției de la șefia CJ Bihor. Și a salariaților, care astfel își vor putea primi salariile.

Surpriză în plenul Consiliului Județean. Bugetul județului a fost votat, în mod neașteptat, după mai multe voturi eșuate! Totul, într-o atmosferă de maximă tensiune, după contre dure în plen, între conducerea Consiliului Județean și consilierii județeni ai PNL. Cu protestatari în sală și în fața sediului – salariați ai CJ și ai structurilor din subordinea CJ care și-au primit doar 70% din salarii, luna aceasta, și riscau să nu-și primească salariile luna viitoare. Totul, din pricina neadoptării bugetului Consiliului Județean, ca urmare a liniei dure de Opoziție luată de consilierii PNL.

Minunea s-a produs!

După trei încercări eșuate, la aproape patru luni de la intrarea în anul 2018, Consiliul Județean Bihor și-a votat bugetul, de care depind salariile celor 3.000 de angajați.

Cunoscutul interpret de muzică populară Cornel Borza – azi consilier județean PNL – a fost cel care a făcut diferența. Vedeta a transformat votul de abținere al colegilor săi de partid într-unul cât se poate de… futil.

În prealabil, în sală, angajații Consiliului Județean ceruseră, prin afișe, un vot nepolitizat, pentru a-și primi salariile. În stradă, angajații DGASPC Bihor au protestat pentru a-și primi salariile. Salarii care nu mai puteau fi acordate fără un buget adoptat.

Coaliția PSD, UDMR, ALDE are 17 consilieri județeni, unul fiind nevalidat de liberali. Ieri, nevalidatul Szatmari s-a aflat în sală, dar în tocul ușii de la intrare, după ce Opoziția PNL a făcut recurs la procesul câștigat de acesta, în primă instanță. PNL are tot 17. Motiv pentru care bugetul județean fusese blocat de către liberali încă de la începutul anului, consilierii județeni PNL urmând linia trasată de liderul lor, Ilie Bolojan.

Până ieri, când jocul la blocaj al PNL s-a rupt, prin „defectarea” lui Borza. Cel care, iată, pare că a deviat, „tepe, lepe, prin urzici”, de la politica de partid.

Misiunea liberalilor

Votul electronic de ieri s-a desfășurat după contre și apeluri la vot, ce au durat zeci de minute. Cu Pasztor, Mang, Bodea, Țara și Chirilă, în partea de la timona județului, ce-și dorea cu ardoare un buget votat, și consilierii de Opoziție Avrigeanu, Neag, Foncea și Gal, de cealaltă parte, consilieri județeni într-un partid liberal ce pare să nu mai iasă din sevrajul intrării în Opoziție.

Unii, cu argumente solide pentru votul bugetului – în primul rând, acordarea salariilor celor 3.000 de salariați, dar și finanțarea diferitelor proiecte ale Consiliului Județean sau a unor lucrări ce nu se termină niciodată, cum sunt drumurile. Ceilalți, liberalii, cu o sarcină ingrată: să convingă pe toată lumea că, de fapt, vor binele județului și a primăriilor PNL, prin nevotarea bugetului. Motiv pentru care au venit cu o propunere de avarie: aceea că vor veni ei, într-o ședință viitoare, cu un proiect de buget propriu. Propunere refuzată din start de conducerea CJ care, în ciuda situației dificile, a ținut să le amintească faptul că nu Opoziția este aceea care face propuneri de buget, ci cel mult vine cu propuneri. Atitudine la care răspunsul liberalilor pentru conducerea CJ a fost, invariabil, același: că nu este obligația Opoziției să ajute Puterea să își treacă proiectele! Și că, practic, în condițiile unui 17:17 în plen, Puterea trebuie să vină și să negocieze cu Opoziția, indiferent ce cere aceasta, dacă dorește să i se voteze proiectele.

Chit că luni Ilie Bolojan anunțase răspicat, încă o dată, că PNL nu va vota bugetul județului propus de Executiv, iar liderul de grup Avrigeanu repetase același lucru, în startul ședinței, până la urmă toată construcția opozantă marca Bolojan a sărit în aer. Cu o singură apăsare de buton!

Spre surprinderea și chiar uluiala generală, bugetul a trecut cu 18 voturi, deoarece liberalul Cornel Borza a ales să voteze alături de coaliție, pentru adoptarea bugetului! Toți ceilalți colegi ai săi din PNL s-au abținut, ceea ce a echivalat cu un vot împotrivă. Nu a contact, deoarece rezultatul votului consemnat pe tabela electronică a fost de 18:16 pentru adoptarea bugetului.

Borza ar fi greșit! Sau nu?

Consilierul județean PNL Borza este angajat la Teatrul Regina Maria, făcând parte din Ansamblul artistic folcloric „Crișana”. Întrebat de JB & BIHON care sunt motivele pentru care a abdicat de la linia politică PNL, Borza a refuzat să comenteze. Într-un final, a susținut că a apăsat greșit butoanele dispozitivului de vot electronic, aflat în fața sa. Așadar, că ar fi făcut o greșeală la vot! Colegul său, consilierul județean PNL Dacian Foncea, și-a contrazis colegul, afirmând că Borza „are inimă de artist”. Și că în niciun caz nu a votat greșit!

Folcloristul: „Am votat cu sufletul”

Ulterior, în plen, la punctul „Diverse”, Borza a negat că ar fi votat greșit, de față cu colegii săi, consilierii județeni. După ce Foncea i-a asigurat pe toți că PNL a avut în Borza „acel suflet de artist, armă secretă” și că acesta ar fi fost scenariul pus la cale de PNL (!), Borza s-a simțit dator să prindă glas: „Poate io oi fi o punte între Opoziție și Putere. Se vor deschide ușile mai bine. Sper! Nu știu dacă am făcut bine sau rău, de data asta am votat cu sufletul”, a afirmat Borza, spre deliciul conducerii județene PSD, UDMR, ALDE de la prezidiu. „Poate dansăm un ceardaș împreună”, i-a replicat Pasztor, vesel și hâtru. „Parcă altfel ați vorbit după aia cu noi (după votul privind bugetul – n.red.)”, a răspuns Borza. „Am putea vorbi altfel unii cu alții, și îmi doresc asta de mult timp”, l-a asigurat Pasztor pe interpretul popular angajat la o structură aflată în subordinea Consiliului Județean. Votând pentru buget, Borza a votat, practic, și pentru propriul său salariu.

 

Angajații DGASPC Bihor au pichetat, miercuri, 25 aprilie, de la ora 10:30, Consiliul Județean Bihor pentru plata a doar 70% din salarii. Bugetarii spun că nu-și pot întreține familiile și plăti ratele la bănci din cauză că aleșii judeţeni nu și-au votat bugetul pe acest an. „Peste câteva zile sărbăt...32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor