Bugetarii mănâncă un sfert din bugetul României

Reactualizat la:
2Comentarii
Bugetarii mănâncă un sfert din bugetul României
Ministrul Finanţelor crede că salarizarea personalului de stat a devenit o urgenţă care poate fi rezolvată doar printr-o nouă lege a salarizării.

Peste un sfert din bugetul de stat al României, locul în care ajung banii din taxe şi din impozite, se regăseşte în buzunarele angajaţilor statului sub formă de salarii, dar mai ales sporuri şi alte bonificaţii. Afirmaţia a fost făcută de ministrul Economiei şi Finanţelor, care a prezentat procentul din buget alocat pentru salarii, prime şi alte sporuri. „Salarizarea personalului bugetar înseamnă peste 26% din buget, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană. La noi, sporurile sunt egale cu salariile”, a declarat Vosganian pentru Cotidianul.

În luna mai, Institutul Naţional de Statistică socotea un câştig salarial mediu nominal brut pe economie (stat şi privat) de 1.704 lei. Publicitate

Sectorul bugetar se plasează în zona mediei naţionale în ce priveşte salarizarea. Însă, din cadrul sectorului bugetar, se desprinde net administraţia publică centrală, care a depăşit încă din ultima lună a anului trecut pragul psihologic de 2.000 de lei pe lună, în medie, pentru un salariat.

Ultimele date disponibile publicului privind salarizarea din instituţii, folosite de Finanţe la calcularea bugetului pe 2008, arată că salariile medii din unele instituţii publice sunt şi de peste cinci ori mai mari decât salariul mediu pe economie.
Liderii din administraţie la salarii erau confirmaţi magistraţii, cu un salariu mediu pe instituţie de peste 2.300 de euro. Asta înainte de majorarea salarială decisă de Guvern în aprilie, la presiunea sindicatelor din administraţie. Potrivit deciziei din aprilie, venitul mediu al celor 1,39 milioane de bugetari creşte anul acesta, în medie, cu 10%. Vosganian a declarat recent că, în ultimii şapte ani, personalul bugetar a crescut cu 23 la sută, iar fondul de salarii a crescut cu 510 la sută.

Ministrul Finanţelor crede că salarizarea personalului de stat a devenit o urgenţă care poate fi rezolvată doar printr-o nouă lege a salarizării, menită să limiteze cheltuielile bugetare haotice pe lefurile administraţiei. El admite însă că nu are puterea să îndrepte lucrurile în 2008. „În ultima vreme am urcat foarte mult investiţiile, în special în infrastructură, ceea ce înseamnă că ar trebui să coborâm ponderea salariilor. Este o chestiune urgentă şi trebuie rezolvată. O lege a salarizării poate fi însă făcută numai cu o majoritate parlamentară. În clipa de faţă, o astfel de lege, cu un parlament cu o asemenea structură şi cu iminenţa alegerilor parlamentare ar marca acest act normativ de populism şi este exact ce nu ne trebuie. De aceea ea trebuie să fie o prioritate a anilor următori. Trebuie susţinută de un parlament care să ţină cu programul de guvernare”, a explicat Vosganian.

 

Cotidianul.ro2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor