Bugetul 2013, plus 43%

De 2013
1Comentariu
Vicele Ovidiu Mureşan şi Eduard Florea, şeful finanţelor orădene
Vicele Ovidiu Mureşan şi Eduard Florea, şeful finanţelor orădene
 O variantă a proiectului de venituri şi cheltuieli al Primăriei pentru anul în curs a fost prezentată de edili în cursul acestei săptămâni de viceprimarul Ovidiu Mureşan împreună cu directorul executiv al Direcţiei Economice, Eduard Florea.

„Repartizarea sumelor pe categorii de cheltuieli s-a făcut ţinând cont de propunerile înaintate pentru fiecare activitate, program sau proiect, de către ordonatorii terţiari de credite, precum şi de departamentele din cadrul primăriei. Astfel, la elaborarea bugetului am căutat să satisfacem la un nivel acceptabil toate categoriile de cheltuieli, dar am acordat o mai mare atenţie cheltuielilor cu serviciile publice şi celor din domeniul infrastructurii municipiului”, a precizat vicele Mureşan.

Bugetul consolidat al Municipiului Oradea pe anul 2013 şi propus spre dezbatere publică este de 971,6 milioane lei, în creştere cu 43% faţă de nivelul realizat în anul precedent. Deşi valoarea pare impresionantă, o bună parte din aceasta o constituie proiectele cu finanţare europeană incluse şi-n bugetul anului trecut, dar scoase din cauză că nu au fost puse în operă. Proiectele CET-ului şi reabilitarea Piaţa Unirii sunt exemple destul de bănoase.

Sunt semnificative şi creşterile anticipate, datorate creşterii taxelor şi impozitelor locale dar şi reîncadrării proprietăţilor imobiliare ale orădenilor în alte categorii de impozitare.

Cofinanţări şi investiţii

Ca şi anul trecut, investiţiile şi asigurarea cofinanţării pentru proiectele europene sunt prioritare în construirea bugetului.

În acest context, chiar dacă cheltuielile de personal ale instituţiilor publice au crescut, s-a încercat compensarea prin scăderea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

„Punctele tari ale bugetului pentru acest an sunt creşterea nivelului veniturilor proprii, atragerea de fonduri nerabursabile, continuarea programelor de investiţii în infrastructura edilitară, continuarea unor măsuri de austeritate privind cheltuielile de funcţionare a aparatului administrativ, sumele importante alocate pentru finanţarea serviciilor publice, dar şi atragerea capitalului privat în finanţarea unor obiective de investiţii publice”, crede directorul Eduard Florea.

Lansat în dezbatere publică pe 11 martie, bugetul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea până în 26 martie şi va intra în dezbaterea plenului consiliului local în 4 aprilie.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor