Bugetul Bihorului a fost votat pe fugă

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Mi-aţi lăsat un proiect înţepenit. M-am oprit ca să nu dau apoi cu subsemnatul. Cornel Popa
Mi-aţi lăsat un proiect înţepenit. M-am oprit ca să nu dau apoi cu subsemnatul. Cornel Popa
Chiar şi Opoziţia PDL a votat bugetul, deşi liderul său a spus că nu a fost respectată legislaţia, ca procedură de lucru.

Consilierii judeţeni au votat marti, în unanimitate, bugetul Bihorului pe 2014. Acesta este de 277 milioane de lei noi, mai mare cu 10 milioane decât cel pe 2013. Cum bugetul a fost votat în şedinţă extraordinară, proiectul de buget nu a mai fost discutat în comisiile de specialitate ale Consiliului Judeţean.

Liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a speculat acest aspect, luând cuvântul înainte de vot. „E prima dată în ultimii 10 – 12 când bugetul e votat în şedinţă extraordinară, fără dezbateri în comisii. Am primit proiectul de buget în urmă cu mai puţin de 24 de ore. Ne puneţi într-o poziţie jenantă, dar vom vota bugetul pentru a nu fi acuzaţi că ne opunem, chiar dacă nu a fost respectată legislaţia. Nu se poate ca poate cea mai importantă hotărâre din an să o trecem aşa prin Consiliu”, a punctat Avrigeanu. Preşedintele Cornel Popa i-a dat cuvântul juristei Gabriela Plugar, care a ţinut să îi transmită consilierului că proiectul de buget e pe site-ul instituţiei încă din ianuarie.

Avrigeanu a avut şi câteva consideraţii legate de conţinutul bugetului. A constatat cum banii pentru noul sediu al Muzeului, 6 milioane de lei pe 2014, nu ajung şi astfel obiectivul nu va fi finalizat nici anul acesta. De asemenea, a observat că drumul de Tinca nu va putea fi finalizat nici în acest an, cu doar 5 milioane de lei alocateşi că doar Săcueni, Valea lui Mihai şi Salonta au primit bani de la CJ pentru drumurile comunale.

Ţîrle, ca un cartof fierbinte

Preşedintele Popa a răspuns criticilor lui Avrigeanu. I-a transmis acestuia că a pornit în acest mandat cu 130 miliarde de lei vechi datorii către constructor, pentru drumul de Tinca. „Am redus la jumătate datoria faţă de acesta (firma Strabag – n.r.)”, i-a transmis Popa lui Avrigeanu, transmiţându-i pedelistului că datoria a fost lăsată de „dumneavoastră”. La fel s-a scuzat Cornel Popa şi în problema lucrărilor la noul sediu al Muzeului. „Mi-aţi lăsat un proiect înţepenit. M-am oprit ca să nu dau apoi cu subsemnatul”, a reacţionat Popa. Trimiterile sale erau evidente către ex-preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, trecut la PDL, de facto, în 2011 şi pe care acest partid ar trebui să şi-l asume, consideră Popa. Chiar dacăa atunci când a fost ales, în 2008, Ţîrle candidase din partea PNL, fiind sprijinit de Cornel Popa şi Ilie Bolojan. Avrigeanu nu a acceptat săgeţile lui Popa, amintind că în perioada 2008 – 2012 CJ Bihor a fost condus de o coaliţie PNL – UDMR. 

FACT BOX:

Alocaţii bugetare

Iată sume prevăzute în bugetul judeţului Bihor pentru 2014:

Muzeul Ţării Crişurilor – 6 milioane de lei pentru noul sediu şi 4,9 milioane lei pentru funcţionare

DJ 792 A Beliu – Tinca – Leş – 5 milioane de lei

DJ 767B Uileacu de Criş – Bălaia – Burzuc – Sîrbi: 1,9 milioane de lei

DJ 108 I Bucea – Bulz – Vadu Crişului: 1,9 milioane lei

DJ 767B Tăşad – Copăcel – Şerghiş: 1,65 milioane lei

DJ 767D Vârciorog – DJ 764: 1,5 milioane lei

DJ 709 Talpoş – 1,5 milioane lei

Teatrul Regina Maria – 6,3 milioane lei

Teatrul Szigligeti Szinhaz – 5,4 milioane lei

Filarmonica de Stat – 3,9 milioane lei

Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai – 2,9 milioane lei

Şcoala de Arte şi Meserii Francisc Hubic – 1,9 milioane lei

CJCPCT Bihor – 1,2 milioane lei

DGASPC Bihor – 116 milioane lei.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor