„Bugetul“ familiei… din stup

„Bugetul“ familiei… din stup
REŞIŢA – La 10 kg de miere livrate spre procesatorii autorizaţi, apicultorii primesc 20 de lei.

Banii se acordă la fiecare livrare, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Caraş-Severin primind peste 100 de cereri până la 1 august a.c., termenul de depunere a documentelor necesare.

Apicultorii mai primesc sprijin financiar şi pentru tratarea albinelor şi achiziţionarea de mătci autohtone. „Valoarea acestor tipuri de sprijin se va stabili după centralizarea datelor la nivel naţional. APIA a primit trei asemenea solicitări, din partea societăţilor comerciale din judeţ“, ne-a declarat Răzvan Mihăilescu, specialist APIA.

Cu albinele la doctor

Unul dintre documentele necesare obţinerii banilor, este buletinul de analize privitor la sănătatea albinelor. Buletinul este eliberat de Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) şi, în lipsa lui, stuparii nu-şi pot vinde marfa.

Din declaraţia lui Aurel Duruţ, director adjunct DSV, reţinem că eliberarea documentului se face contra unui cost care variază în funcţie de analizele solicitate de apicultor.

„Prin Programul Naţional de Supraveghere Sanitar-Veterinară, DSV efectuează analize pentru un procent din stupii din fiecare zonă a judeţului. Trebuie să cunoaştem starea de sănătate a albinelor şi, acolo unde sunt probleme, îi atenţionăm pe apicultori. Aceştia însă nu se pot folosi de buletinele rezultate la capătul acestor analize“, ne-a declarat Duruţ.

Precizările sale vin ca răspuns la întrebarea dlui Francisc Szabo. Apicultorul din Berzovia era nemulţumit de faptul că a plătit efectuarea analizelor. „Am fost la DSV în data de 4 august. Am plătit 41 de lei pentru analize care cică, de la 1 august, se fac contra cost“, ne-a spus cititorul nostru.

„Gratuit e doar ceea ce se face în cadrul programului amintit. Dacă apicultorii vor să vândă mierea, analizele se fac contra cost, aşa a fost întotdeauna. DSV nu obligă pe nimeni să facă analizele albinelor sau mierii, însă procesatorii solicită asemenea documente în momentul achiziţionării mierii“, a încheiat Duruţ.

Ionel Ivaşcu

ionel.ivascu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !