Bugetul, sub lupa lui Lakatos

3Comentarii
ORADEA – Proiectul de buget pe 2008 a fost principalul subiect al conferinţei de presă susţinute ieri, de deputatul Lakatos Peter.

„Bugetul are şi aspecte pozitive dar şi unele faţă de care am semne de îndoială”, a afirmat parlamentarul UDMR. Principalele repere ale proiectului sunt menţinerea deficitului bugetar sub 3%, restructurarea cheltuielilor publice şi crearea condiţiilor pentru absorbţia fondurilor europene.

Între aspectele pozitive, Lakatos a menţionat reducerea ratei inflaţiei de la 4,2%, cât este prognoza pentru 2007, la 3,5%, precum şi scăderea deficitului comercial. Un alt obiectiv este ridicarea ponderii veniturilor bugetare în PIB de la 32,5% la 39%, ceea ce în opinia deputatului este imposibil de realizat. „Bugetul pe 2008 este primul în care apar banii de la Uniunea Europeană”, a spus leguitorul.

Anul viitor, România va putea beneficia de fonduri europene în valoare de 3,898 miliarde euro, reprezentând 2,91% din PIB, în timp ce contribuţia ţării la bugetul UE reprezintă doar 0,96 din PIB. Nivelul datoriei publice se ridică la 20% din PIB, în condiţiile în care limita maximă permisă este 60%.

„Singurul pericol foarte mare pentru acest buget este tentaţia de adoptare a unor măsuri populiste, ţinând cont de faptul că 2008 va fi an electoral”, consideră Lakatos Petru.

Zoltan Pengo3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor