Bulevardul Dacia, un şantier ce tot creşte…

26Comentarii
Bulevardul Dacia, un şantier ce tot creşte…
Începute timid, lucrările de pe Dacia au căpătat în permanenţă o anvergură din ce în ce mai mare.

92.000 lei noi. Atâta costă în final lucrările de pe Bdul Dacia. E informaţia furnizată vineri de către Biroul de Presă al Primăriei, ce a răspuns solicitării cotidianului nostru. În banii aceştia au intrat spărturile, bordurile, pământul, sensurile giratorii, instalaţiile de irigare, iarba, arbuştii şi arborii. Plus manopera firmei Selina, cea cu care municipalitatea are semnat contractul de întreţinere a drumurilor din Oradea.

Reamintim că în primă fază directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, declarase că toată operaţiunea ar costa unde pe la 200.000 lei noi. Iată însă că în decurs de două luni nota s-a umflat de patru ori! Peste cele anunţate de către Primărie au mai venit arborii şi arbuştii noi, lucrările pentru definitivarea sensului giratoriu de la intersecţia Bdului Dacia cu strada Carpaţi, giraţia de la intersecţia cu Transilvaniei, precum şi continuarea bordurării pe axul drumului până la pasarela rutieră de peste bulevard (Pod CFR). De remarcat faptul că iniţial Ghitea spunea că doar vor fi completaţi din loc în loc arborii şi arbuştii, acolo unde aceştia lipseau, pentru ca ulterior să se ia decizia ca vechiul lot vegetal să fie schimbat în întregime.

Scuar călcat în picioare

De altfel, municipalitatea a şi organizat o licitaţie pentru achiziţionarea a 1.206 de arbori şi arbuşti, cu care se va înverzi Oradea. Firma Gardener din Oşorhei a câştigat licitaţia, pentru 124.333,15 lei noi. Dintre aceştia, în scuarul de pe Dacia ar trebui să-şi facă loc într-un final 82 de arbori foioşi din specia Prunus Laurocerasus Caucasica, cu floarea albă şi 83 de arbuşti din specia Photinia Red Rubin, cu floarea roşie. O parte dintre aceştia au fost deja plantaţi.

Reţeaua de irigare e montată în aceste zile de către firma Adenandra, printr-un contract semnat în urma unei proceduri de atribuire directă, derulat de Primărie. Aşadar, fără licitaţie. Cât costă? „Nu ştiu exact… 12-13.000 de euro. În orice caz, sub 15.000. E vorba despre aspersoare, toată instalaţia, ţevăraia şi programatorii”, declară directorul Ghitea. Adenandra e aceeaşi firmă care a mai câştigat licitaţiile pentru întreţinerea parcurilor 1 Decembrie, Petofi şi I.C. Brătianu.

De remarcat că pământul proaspăt turnat în scuar e din ce în ce mai bătucit de orădenii care continuă să traverseze bulevardul pe unde-apucă. I-am întrebat pe viceprimarul Carp şi pe directorul Ghitea cum îi vor determina pe orădeni să evite să mai treacă peste scuarul unde va fi plantată iarbă. Ambii ne-au dat răspunsuri ce arătau doar speranţa că concitadinii noştri vor avea milă faţă de gazon. Plus că se aşteaptă ca Poliţia Comunitară să-şi facă datoria şi să-i amendeze pe indolenţi. Aşa să fie, oare?

Lucrări până la Zahărul

În ceea ce priveşte lucrările ce se derulează acum dincolo de pasarela peste Dacia, până la fabrica de zahăr, Primăria ne-a comunicat că aceste lucrări sunt executate de către Selina la comanda firmei RND Arad. Municipalitatea a dat doar aprobare, ne-a declarat Carmen Cherteş, de la Biroul de Presă al Primăriei. RND Arad reprezintă Kaufland, retailerul german ce îşi va deschide un hypermarket în locul fostei reprezentanţe Auto Bara (Dacia), de pe Borşului.

În prezent, în zonă se continuă şirul de borduri ce despart sensurile de mers şi se amenajează intersecţia din zonă, prin aranjarea unui scuar care să delimiteze o bandă specială pentru cei care o iau la stânga, spre zona în care va fi ridicat hypermarketul.

CĂLIN CORPAŞ26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor