Bulgarii îşi votează europarlamentarii

Bulgarii îşi votează europarlamentarii
Bulgarii votează duminică, 20 mai, în cadrul primelor alegeri pentru Parlamentul European într-un context de nemulţumire faţă de faptul că, la peste patru luni de la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie a.c., guvernul condus de socialişti nu se poate lăuda cu rezultate semnificative în lupta împotriva corupţiei.

Potrivit mai multor analize, fraudele costă statul bulgar milioane de euro pe an, şi aceasta în condiţiile în care numeroşi bulgari nu au încă acces la servicii elementare, cum ar fi canalizarea centrală. Bulgaria a aderat la UE după lansarea, cu întârziere, a unei serii de măsuri de reformare a instituţiilor sale judiciare şi de stat, moştenire a epocii comuniste.

Rămâne însă ca Sofia să-şi demonstreze seriozitatea în combaterea criminalităţii pentru a reuşi să evite sancţiuni din partea Uniunii, posibil la scurtă vreme după publicarea de către Bruxelles a rapoartelor de progres, aşteptată pentru 27 iunie. Potrivit unor diplomaţi ai UE, statele membre sunt tot mai îngrijorate, unele mergând chiar până la a afirma că Bulgaria, ca şi vecina sa de la nord, România, au fost admise prea devreme.

Diplomaţi afirmă că o mare parte din economia bulgară este controlată de grupări criminale prin intermediul unor reţele şi afaceri ilegale, dar şi al ajutorului primit de la oficiali de nivel înalt. Este de aşteptat ca nivelul de participare la vot să reflecte nemulţumirea alegătorilor şi să se cifreze la 30-40% din electorat. Conform sondajelor de opinie, Partidul Socialist Bulgar ar putea obţine la alegerile de duminică până la 7 din cele 18 posturi de europarlamentar. În pofida problemelor cu criminalitatea, mica economie a Bulgariei se bucură de una din cele mai puternice creşteri din Europa, lucru la care contribuie investiţiile străine de mai multe miliarde de euro în producţie şi pe piaţa imobiliară.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase