Bumbu decan la FMF

ORADEA – În urma unor alegeri cu uşile închise, membrii consiliului profesoral au decis în 17 decembrie 2008 că noul decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie este urologul Gheorghe Bumbu. Acesta a întrunit 48 de voturi, în timp ce contracandidatul Gavril Cornuţiu a strâns şapte voturi iar Mircea Ifrim doar două. Cinci voturi au fost anulate.

Afară cu presa

 

Membrii consiliului profesoral al Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea au votat ca şedinţa pentru alegerea noului decan să se desfăşoare cu uşile închise. Jurnaliştii au avut acces în sală doar cinci minute după care au fost poftiţi afară. Decanul interimar Gheotghe Mermeze s-a scuzat explicând că aşa prevede metodologia. La insistenţele redactorului Jurnal bihorean, decanul a supus la vot celor 62 de profesori prezenţi în sală prezenţa ziariştilor în sală. În urma votului, doar şapte profesori au avut curajul să voteze accesul presei la alegeri, cu toate că înainte de începerea şedinţei mai mulţi i-au rugat pe jurnalişti să rămână în sală până la sfârşitul şedinţei. Desfăşurarea alegerilor de acest gen este o practică frecventă atât la FMF Oradea cât şi la alte facultăţi din Oradea. Excepţie, alegerile de anul trecut când a fost ales decanul Adrian Maghiar. Potrivit unor surse aceste reguli se vor schimba după alegerea noului decan. La alegeri au paricipat şi rectorul Universităţii Oradea Cornel Antal şi Gheorghe Carp.

 

Aplauze în valuri

 

Alegerile pentru funcţia de decan au început la ora programată (13:00). Prin uşile închise, au răzbătut în jur de 10 reprize de aplauze, de intensitate diferită. La încheierea alegerilor, profesorii au relatat că fiecare dintre candidaţi şi-a expus pledoaria şi, aşa cum s-a auzit şi de pe coridori, ropotul de aplauze cel mai puternic a fost acordat dr. Gheorghe Bumbu. “Şi după intensitatea aplauzelor era clar pentru toată lumea cine va ieşi decan”, a relatat unul dintre membrii Consiliului profesoral.
Potrivit unor profesori prezenţi în sală, partea mai puţin plăcută a fost oferită de către dr. Gavril Cornuţiu, candidatul clasat pe locul II, cu 7 voturi. Culmea e că, în timpul timpului pe care l-a primit pentru a-şi susţine discursul în favoarea propriei persoane, medicul ar fi făcut pledoarie pentru… ex-decanul Ifrim.

 

Bumbu vrea cu presa

 

La două minute după încheierea alegerilor care l-au desemnat ca decan la FMF Oradea, urologul Bumbu a declarat: “Nu se va mai întâmpla ca jurnaliştii să aibă interdicţie la FMF Oradea, la şedinţele Consiliului profesoral sau altele. Jurnaliştii trebuie văzuţi ca nişte parteneri fiindcă avem şi noi şi ei acelaşi target: omul. În plus, e nevoie de informare, în lipsa ei apar oricum informări, dar unele pot cuprinde informaţii inexacte sau pot da naştere la interpretări”. Dr. Bumbu a precizat că în facultate e nevoie de multă schimbare şi în primul rând de schimbarea mentalităţii. “Unii dintre ei se mai schimbă, dar, din păcate, pe alţii doar sistemul îi mai poate schimba”, declarat proaspătul decan care a anunţat că în primele două – trei săptămâni va şi efectua primele măsuri. Aceste măsuri imediate vizează partea administrativă (şefi de catedre, programe, avizier etc). Ulterior, noul decan vrea să conceapă un set de măsuri pentru ca FMF Oradea să realizeze performanţe remarcabile, care să fie în măsură să îi schimbe imaginea proastă, dobândită pe vremea ex-decanului Mircea Ifrim.
“Aici este materie cenuşie, dar ca această să fie scoasă la iveală trebuie rezolvată partea economică”, a explicat decanul Bumbu, referindu-se la medici profesori foarte capabili care ar putea ieşi în faţă şi ar putea lucra şi mai mult dacă ar merita.

 

Prodecanii rămân. Se caută secretari.

Alegerile pentru funcţia de decan nu scot de pe funcţii actualii prodecani de la Medicina Oradea. Astfel, cei trei prodecani rămân pe loc: Gheorghe Mermeze, Simona Dungău şi Florin Bodog. Funcţia de secretar ştiinţific urmează însă să fie ocupată în viitorul apropiat.

 

Otilia Sandor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !