Bun pentru români, rău pentru UE

Bun pentru români, rău pentru UE
Deva – Din 2007 produsele, îndeosebi cele din carne, vor purta ştampile, funcţie de calitate. Dacă produsele vor proveni de la firme care nu au reuşit să facă acele investiţii vizate de atingerea standardelor europene, vor purta o ştampilă rotundă. Semn că sunt bune doar pentru români, nu şi pentru restul europenilor.

Dacă avem de-a face cu produse ale firmelor „conforme”, acestea vor avea ştampilă ovală, adică sunt bune şi pentru noi, dar şi pentru export pe piaţa UE.

Acestor „însemnări” calitative vor fi supuse produsele din carne de porc, pui, laptele şi peştele.

„Aceste restricţii la export vin pe motive de biosecuritate alimentară şi sănătate a animalelor. România trebuie să facă investiţii mari, putând pe viitor să apeleze la bani comunitari”, spune Artur Kovaci, directorul OJDRP Hunedoara.

Aproape 400 de unităţi de prelucrare a cărnii şi laptelui din ţară au ca termen anul 2009 pentru a face investiţii în modernizare.

Dintre alimentele care nu se vor afla pe piaţa comunitară se numără carnea şi preparatele din carne de porc. Interdicţia este consecinţa faptului că România nu a reuşit eradicarea pestei porcine.

Din 2007, carnea de porc şi produsele din această carne vor trebui marcate special, pentru a se cunoaşte exact trasabilitatea şi pentru a asigura consumul lor doar pe piaţa din România. Şi exportul de porci vii în UE nu va fi permis.

„Autorităţile au cerut reintroducerea vaccinului anti-pestă, dar ultimele studii arată că acesta ar avea posibile efecte cancerigene. În România s-au semnalat focare de pestă porcină din cauza transportului neautorizat dintr-un loc în altul al animalelor. În Uniunea Europeană această boală nu mai există la efectivele de porcine”, a precizat Artur Kovaci, directorul OJDRP Hunedoara.

Mai mult, produsele ambalate înainte de 1 ianuarie 2007 vor putea fi vândute doar pe piaţa internă, însă numai până la finele anului viitor.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase