Bun venit de Martisor strainilor din Oradea

De Dan Birta
Poza de grup cu cei 21 de străini
Poza de grup cu cei 21 de străini
21 de cetăţeni străini din afara UE au făcut cunoştinţă cu mărţişorul românesc.

Nu mai puţin de 21 de cetăţeni străni care locuiesc în Oradea au participat vineri, 01.03.2013, la o întâlnire de „bun venit”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare pentru Străini Oradea la Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” pe strada Buzăului nr. 2B.

Printre cei prezenţi s-au aflat şi 14 membrii ai Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea (ASEB Oradea), care face parte din Federaţia Asociaţiilor Basarabene (FAB România). „1 martie, prima zi de primăvara a constituit un bun prilej de a ura bun venit cetățenilor străini care locuiesc în prezent în Oradea”, ne-a precizat Marcela Tomuţa, asistent la Centrul de Informare pentru Străini.

„Cu toate că mulți dintre ei sunt de câțiva ani buni pe plaiurile mioritice, nu știm dacă au avut parte de o primire așa cum se cuvinte, iar noi, Centrul de Informare pentru Străini ne-am gândit să dăm șansa unui nou început într-o atmosferă deschisă și relaxantă”, a continuat aceasta.

Jocuri şi îndemânare

Întâlnirea a debutat cu întâmpinarea și prezentarea participanților. A continuat cu jocuri de „spargere a gheții” și de cunoaștere și s-a încheiat cu o incursiune în cultura și tradiția românească a mărțișoarelor, fiecare participant confecționând din hârtie, piele, lipici și șnur un mărțișor unic, personalizat după bunul plac spre a-l păstra ca suvenir sau pentru a-l oferi cuiva drag.

Această acțiune a fost menită să animeze și să încurajeze integrarea cetățenilor din afara Uniunii Europene, contribuind astfel la îndeplinirea scopului și obiectivelor proiectului: „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România”, finanţat prin Fondul European de Integrare a resortisanţilor tărilor terţe, în cadrul Programului General Solidaritatea și Gestionarea Fluxurilor Migratorii și administrat în România de Ministerul Administrației și Internelor, prin Inspectoratul General pentru Imigrări.

Servicii

În cadrul acestui proiect Asociația Filantropia Oradea, prin înființarea Centrului de Informare pentru Străini sprijină/facilitează integrarea socială, economică şi culturală a resortisanţilor unor ţări terţe în societatea românească prin furnizarea mai multor servicii. Este vorba de asigurarea de servicii de informare şi consiliere pentru RTT care să răspundă nevoilor lor de integrare; asistarea migranţilor pentru accesarea serviciilor medicale în România, dar şi asistarea migranţilor pentru accesarea sistemului educaţional în România.

Nu în ultimul rând li se asigură resortisanţilor asistenţă şi consiliere în vederea accesării pieţei muncii în România, inclusiv prin înscrierea acestora la cursuri vocaţionale şi asistenţă materială, servicii medicale, precum şi a altor măsuri de integrare pentru categoriile vulnerabile.

Prin proiect, resortisanţilor li se asigură şi îmbunătăţirea cooperării cu instituţiile centrale şi locale cu atribuţii în gestionarea cerinţelor migranţilor; promovarea dialogului/cooperării inter-instituţionale în domeniul integrării migranţilor prin organizarea de întâlniri, seminarii, mese rotunde şi dezbateri.

„Până în prezent personalul centrului a reușit să informeze, să consilieze și să îndrume până 50 de cetățeni din afara Uniunii Europene și să sprijine din punct de vedere material alți trei cetățeni, care se confruntau cu mari dificultăți financiare”, a subliniat Marcela Tomuţa. Adresa Centrului de Informare pentru Străini Oradea este: str. Ady Endre, nr. 26, ap. 8A.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !