Buncar transformat în centru rezidential de lux la Dumbrava

1Comentariu
Buncar transformat în centru rezidential de lux la Dumbrava
Proiectul aparţine Fundaţiei Hexagon Energia care a pus bazele unei mănăstiri în Ierusalim.

La finele săptămânii trecute, în localitatea Şuncuiuş a avut loc inaugurarea Centrului rezidenţial pentru persoane vârstnice, Dumbrava. La inaugurare au fost invitaţi reprezentanţii autoritatilor judeţene şi locale :Prefectura şi Consiliul judeţean Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale Bihor, Primăria Şuncuius, reprezentanţi ai mass media.

Pentru 50 de bunici

 Situat la o altitudine de 650 de metri şi înconjurat de o pădure de foioase şi conifere, Centrul beneficiază de o vedere panoramică asupra întregii regiuni. Clădirea principală a Complexului are 2500 mp, iar parcul are 3 hectare. Pentru a asigura un confort maxim persoanelor în vârstă, complexul este dotat cu 20 de camere spaţioase, cu băi individuale, numeroase săli şi terase pentru relaxare şi agrement precum şi cu o bucătărie şi un vast salon pentru servirea mesei.O atenţie deosebită a fost acordată şi uneia dintre principalele preocupări ale persoanelor în vârstă: sănătatea. Centrul va pune la dispozitia viitorilor săi locatari : un cabinet medical, o sală de tratament şi o sală de gimnastică medicală.

 Plăieşii din Hexagon

Ideea construirii acestui centru, modern şi luxos, pentru persoanele în vârstă, aparţine Fundatiei Hexagon Energia din Şuncuiuş.”Cine suntem noi? Nu vreau să vă ţin azi o lecţie de istorie, dar unii ne-ar compara cu plăieşii din Cetatea Neamţului, care au rezistat eroic loviturilor lui Sobieczki şi care şi-au uimit duşmanii atunci când au ieşit din cetate, o mână de oameni care-au înfruntat o întreagă armată. Îi chem alături de mine pe Paul şi Roxana, „plăieşii” din cetate. Din afara „cetaţii” ţin să-i mulţumesc domnului Constantin Tomulescu care ne-a călăuzit în realizarea acestui proiect. Alţii au privit cu suspiciune şi neîncredere planul nostru… Dar planul nostru era pe placul lui Dumnezeu. Şi pentru că L-am avut mereu alături de noi, puteţi fi astăzi martori ai acestui mare eveniment pentru Agenţia Nord-Vest.Cine suntem într-adevăr? Suntem Fundaţia Hexagon Energia, în numele căreia vă vorbesc, fundaţie care în urmă cu 5 ani a pus bazele Mănăstirii Sf. Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu alţi „plăieşi”, de la Piatra Craiului şi care astăzi sunt alături de noi, împreună cu stareţul lor, părintele Antonie”, a spus Viorica Neag, preşedintele Fundaţiei Hexagon Energia.Grupul ţintă al activităţilor fundaţiei a fost reprezentat de familii nevoiaşe, în special vârstnici, care au fost ajutaţi cu alimente, haine, bunuri şi bani. „Nu ne-am oprit aici; ne-am acreditat pe serviciul de îngrijire a persoanelor vârstnice şi am achiziţionat această platformă, care-n urmă cu ani avea o însemnătate deosebită pentru zona Şuncuiuş – era sediul unei intense activităţi miniere.Spaţiul pe care-l puteam folosi era insuficient, aşa că am început căutările pentru proiecte europene, în urmă cu 4 ani. Meritul deosebit îi revine doamnei Lucia Pantea, asistent manager, care a şi scris acest proiect. Au fost 4 ani grei, cu multe încercări, dar eu cred că şi atunci când crezi că nu mai poţi.Dacă noi am reuşit, şi voi puteţi să o faceţi!”.

 Investiiţii de milioane

 Licitaţia pentru acest amplu proiect a fost câştigată de grupul de firme Selina din Oradea .”Îi mulţumesc acum domnului Beniamin Rus pentru înţelegerea de care a dat dovadă în deblocarea unor situaţii critice, inerente într-un astfel de demers.Le mulţumesc în mod deosebit domnilor Boteanu, Roman, Bucur şi, nu în ultimul rând, domnului inginer Macra Dan. Ne-au fost alături în aceşti ani Consiliu Local şi Primăria comunei Şuncuiuş şi Bega Minerale cu care împărţim zilnic acest drum. N-aş vrea să închei fără a aminti sprijinul şi profesionalismul de care au dat dovadă cei de la Agenţia Nord-Vest Cluj şi cei din Ministerul Turismului, cu care am avut o colaborare fructuoasă şi la care am găsit sprijin şi înţelegere în urgentarea plăţilor.La fel de binevenit a fost şi sprijinul primit din partea Băncii Transilvania, prin acordarea cu promptitudine a unui credit în valoare de 6 miliarde de lei. Mulţumim doamnă director Georgeta Lup! Pentru a-i putea trece pragul, trebuie tăiată această panglică. Îl invit să o facă pe cel care mi-a fost alături, m-a înţeles, m-a ajutat şi m-a sprijinit cel mai mult – Liviu Luca. Mulţumesc pentru tot! „ a spus preşedintele Viorica Neag. Centrul a fost amenajat în una din clădirile fostei mine de extragere a argilei din Şuncuiuş. Lucrările de reabilitare au demarat în noiembrie 2009. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3 492 951,74 lei. Contribuţia beneficiarului, Fudatia, Fundaţia Hexagon Energia, este de 58984,43 lei. Uniunea europeana, prin fondurile Programului Operational Regional 2007/2013 (axa prioritara 3, masura 3.2) a alocat acestui proiect 2494366,65 lei. La acest proiect a participat finaciar şi Guvernul României, care a contribuit cu 381197,92 lei.

Veronica Bursasiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor