Bungău, Chipea și soții Dindelegan, trimiși în judecată de DNA

2Comentarii
Bungău, Chipea și soții Dindelegan, trimiși în judecată de DNA
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Bungău Constantin, Chipea Floare, Dindelegan Camelia și soțul acesteia, Dindelegan Vasile Marin.

Primii trei se inculpați se află sub control judiciar după ce Curtea de Apel Oradea a decis înlocuirea arestului la domicliu cu această măsură. Doar faţă de preotul Marin Dindelegan, judecătorii au considerat că nu se impune luarea vreunei măsuri preventive restrictive de libertate.

Rectorul Universității Oradea, Bungău Constantin este acuzat de luare de mită în formă continuată, iar Chipea Floare, decan al Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea, de trafic de influență și luare de mită, ambele în formă continuată.

În sarcina cadrului didactic universitar de la Universitatea Oradea, Dindelegan Camelia Maria, s-a reținut săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată și dare de mită (2 infracțiuni), în formă continuată. Soțul acesteia, preotul Dindelegan Vasile Marin este acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată și complicitate la dare de mită (2 infracțiuni), în formă continuată.

Rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că „în perioada iunie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Dindelegan Camelia Maria, cadru universitar, cu ajutorul inculpatului Dindelegan Vasile Marin, a oferit în mai multe rânduri, inculpatei Chipea Floare, în calitate de decan al Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea foloase în valoare totală de 7.950 lei, iar inculpatului Bungău Constantin, în calitate de rector al Universității din Oradea, bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.902 lei.

 

Foloasele respective au fost primite în schimbul demersurilor efectuate de inculpații Chipea Floare și Bungău Constantin pe lângă alte persoane din conducerea universității, precum și prin îndeplinirea cu rea credință a unor atribuții de serviciu, având ca scop acordarea titlului didactic de profesor universitar inculpatei Dindelegan Camelia Maria.

Aceste demersuri făcute de cei doi inculpați au constat în:

  • Influențarea persoanelor din conducerea universității astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar;
  • Aprobarea scoaterii la concurs a postului didactic menționat;
  • Avizarea comisiei de concurs;
  • Întocmirea diferitelor acte necesare validării concursului.

Ulterior, ca urmare a demersurilor efectuate de către inculpații Chipea Floare și Bungău Constantin, inculpata Dindelegan Camelia Maria a obținut gradul didactic maxim în ierarhia posturilor universitare, respectiv acela de profesor universitar”.

DNA mai precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor