Burse de merit 2015, ediţia a VI-a

Bursierii şi profesorii lor
Bursierii şi profesorii lor
Acestea sunt rezultatul unui parteneriat între absolvenţi – Asociaţia Bunul Samaritean Beiuş– CN “Samuil Vulcan”.


O inițiativă apreciată îşi continuă la Beiuş mersul înainte cu a VI-a ediţie din dimineaţa zilei de azi, 04 iunie 2015. În urmă cu 5 ani, absolvenţii generaţiei 1985 ai Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuş – acum Colegiu Naţional – au decis să celebreze 25 de ani de la absolvire în mod diferit: să participe la o zi de voluntariat în beneficiul unei familii fără locuință şi să acorde 2 burse de merit pentru 2 absolvenţi ai acelui an 2010. Au reușit atunci să adune bani de 9 burse a 1.200 ron, suficiente pentru 3 ani! Sâmbătă 6 iunie 2015, la întâlnirea de 30 de ani, ei vor aduna din nou bani de burse după tradiția de acum 5 ani. La festivitatea de închidere a anului școlar de azi a avut loc decernarea unei noi serii de burse de merit, în număr de șapte, valorând 8.400 ron! Bursele poartă numele unor profesori apreciaţi, trecuţi la cele veşnice: bursa „Prof. Martinov Milan” – limba şi literatura română, bursa “Prof. Ban T. Florian” – matematică, bursa “Prof. Francisc Matei” – educație fizică și sport dar şi ale unor mari lideri şi oameni de cultură creştină ai locului ca şi Traian Dorz, celebrat în 2014 la 100 de ani de la naştere.

Până în prezent absolvenţii şi asociaţia Bunul Samaritean din localitate, incluzând participarea lui Remus Sime au contribuit către programul de burse şi reparaţii cabinet matematică bani şi servicii în valoare de peste 100.000 de ron în aceşti 5 ani. “Bursa de merit este un stimulent pentru elevi. Aceștia sunt primii bani câștigați prin munca lor. Unii sunt modești financiar ca și bursierul la fizică, alții au situație materială bună acasă. Fizica nu se cere la multe admiteri dar iată că avem interes și rezultate. Am deja candidați din clasa a XI-a pentru anul viitor. Aidoma, în IX-a e ‚bătaie’: dacă la gimnaziu am recrutat o elevă bună, în clasa a IX-a i s-au alăturat alții și acum este competiție la fizică pentru viitoarea bursă de peste ani. Mulțumesc personal și în numele catedrei pentru efortul financiar al sponsorilor căci ne ajută foarte mult în descoperirea viitorilor fizicieni.“ ne spune emoționat cunoscutul profesor de fizică Ilie Rus, care slujeşte faimoasa şcoală beiuşeană din 1978 şi care a avut bursieri în 2015, 2014 şi 2013, mândru de rezultatele elevului său premiat, Andrei Beleiu.

“Ediția a VI-a reconfirmă direcția stabilă a programului nostru, interesul donatorilor și efectul foarte pozitiv asupra elevilor bursieri premiați. Ne bucură să conectăm cu generația 2015 a absolvenților acum când celebrăm noi înșine 30 de ani de la absolvire, week-end-ul acesta. Bursierii sunt elevi străluciți la materiile premiate și vor face cinste școlii mai departe. Este privilegiul nostru să le fim alături azi și invit toate generațiile de absolvenți să investească în program.” ne spune Adrian Ciorna, absolvent 1985 clasa prof. Ban T. Florian, preşedintele asociaţiei Bunul Samaritean Beiuş. Programul de burse al asociației a atras în SC Termoline srl din Oradea un prim investitor social valoros. “Prin aceste burse vrem să promovăm excelența așa cum au promovat-o foștii noștri profesori la timpul lor și așa cum ne-au învățat și pe noi.” spune Horia Ban, directorul Termoline, și el absolvent promoția 1985.

Șase elevi străluciţi au fost răsplătiţi cu burse de merit la limba şi literatura română, matematică, fizică, informatică, geografie, engleză şi educație fizică și sport respectiv: Alina Popa, Alexandra Bogojel, Andrei Beleiu, Cătălin Fericean, din nou Andrei Beleiu, Ștefania Tripe și Delia Gligor. Banii primiţi îi ajută să păşească înspre universităţile alese: Oradea, Timişoara – Politehnica sau Universitatea de Vest sau Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Au arătat interes în a ține legătura cu asociația pentru programe viitoare de burse.

Față de anul 2014, o nouă școală s-a alăturat programului în 2015. Colegiul Tehnic “Ioan Ciordaș” din Beiuș a avut în Laza Adelina beneficiara primei burse de merit la matematică numită acolo “Bursa Generației anilor ‘90”. Absolvenții Ciprian Toma, Adrian Popa și Iulian Sferle au fost sponsorii. “Interesul în această a doua școală beiușeană confirmă și el că suntem pe o cale bună, că împlinim o nevoie, că absolvenților generațiilor trecute le pasă de meritocrație” spune Adrian Ciorna. Ne rămâne în minte emoția bunicii Deliei Gligor, la ieșirea din Samuil Vulcan, care a crescut-o pe aceasta în lipsa părinților: “Nu ne așteptam. Doamne, ce mare ajutor această bursă pentru fată.” La filmarea cu absolvenții premiați lângă statuia ilustrului fondator vulcanian, cameramanul voluntar Damian Militaru, fost absolvent și el din anii ‘70 a fost emoționat: “La următoarele burse dau și eu una integral pentru un elev. Garantat. Să-mi spui cu o săptămână înainte.” Două remarci, două părți ale baricadei, două feluri de emoții, două motivații pentru noi ca administratori de program să mergem înainte în anii ce vin. Educația de calitate și performanța trebuie răsplătite. Pentru donații și sponsorizări contactați-ne ori folosiți contul în lei IBAN RO83 RNCB 0034 0218 0285 0001 deschis la BCR Sucursala Beiuș. Pentru informaţii puteţi contacta Adrian Ciorna, voluntar comunicare, 0722-684679.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !