Bush stimuleaza economia SUA prin reduceri de taxe

Reactualizat la:
Bush stimuleaza economia SUA prin reduceri de taxe
Planul Casei Albe menit să salveze economia americană de o recesiune presupune reduceri de impozit ce se ridică la un total de 150 miliarde de dolari.

Reducerea temporară a taxelor şi a impozitelor de bază este soluţia pe care o propune preşedintele SUA, George W. Bush, pentru a contrabalansa o recesiune a economiei americane. Liderul de la Casa Albă crede că planul economic trebuie să fie vast şi dinamic pe măsura dimensiunii SUA şi ar fi nevoie să reprezinte cel puţin 1% din PIB-ul ţării.

Preşedintele şi Congresul american se străduiesc să găsească cea mai bună soluţie pentru a preveni o recesiune a economiei SUA. Asta, în contextul în care temerile că prăbuşirea sectorului imobiliar şi criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc ar putea reduce drastic puterea de cumpărare a americanilor şi ar forţa companiile să reducă forţa de muncă.

Deduceri de impozite de 50% pentru companii

Pachetul economic menit să stimuleze economia SUA, propus de Administraţia Bush, valorează echivalentul a cel puţin 1% din PIB-ul ţării şi se ridică la aproape 150 miliarde de dolari.


“Pentru a menţine expansiunea economică şi pentru a crea noi locuri de muncă, Congresul şi administraţia trebuie să lucreze pentru a legifera cât mai curând posibil un pachet pentru stimularea creşterii economice. Pachetul trebuie să fie suficient de mare pentru a face diferenţă pentru o economie atât de mare şi dinamică cum este a noastră”, a afirmat, vineri, liderul de la Casa Albă, în primul său discurs pe această temă.

“Acest pachet de creştere trebuie să fie construit pe reducerea şi scutirea de taxe, care vor avea influenţă directă asupra economiei şi să nu fie bazat pe proiecte costisitoare care ar avea un impact direct minim”, a mai adăugat el.


Scutirile de taxe care vor fi acordate companiilor le vor permite acestora să deducă 50% din preţul noilor echipamente care vor fi achiziţionate anul acesta. Firmele mici vor avea posibilitatea să deducă până la 200.000 de dolari din achiziţiile de echipamente, în creştere de la 112.000 de dolari, cât aveau dreptul până în prezent. Contribuabilii americani individuali vor beneficia de o reducere a impozitelor de până la 800 de dolari, în timp ce cuplurile căsătorite vor primi o reducere de taxe de până la 1.600 de dolari.

Rezervele Federale vor implementarea rapidă

Preşedintele Rezervelor Federale americane (FED), Ben Bernanke, a afirmat că pachetul Administraţiei Bush va avea efecte semnificative asupra creşterii economice în a doua jumătate a acestui an. Analiştii citaţi de Bloomberg sunt de părere că susţinerea planului de stimulare economică de către Bernanke nu este altceva decât un alt semn că se apropie recesiunea.


Preşedintele FED a specificat însă că planul de stimulare economică trebuie să fie temporar şi este necesar să fie implementat cât mai rapid, pentru ca efectele asupra economiei să se facă resimţite în următoarele 12 luni. “O mare parte a programului va fi concentrată pe consumatori, indivizi, familii, astfel încât banii să ajungă la ei, pentru că ei îi vor cheltui”, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, citat de Bloomberg.


Americanii cu venituri mici, trecuţi cu vederea


Paulson a adăugat că programul de stimulare economică pus în practică în 2001 a dovedit că “oamenii au cheltuit foarte rapid între una şi două treimi din suma acordată”. “Lecţia din această poveste este că trebuie să ne mişcăm rapid”, a concluzionat Paulson, citat de “Bloomberg”.


“Acest pachet economic nu trebuie să prezinte nicio majorare de taxe. Pentru a fi eficient, pachetul de creştere trebuie să includă deduceri de taxe pentru companiile americane, pentru a le da posibilitatea să facă investiţii majore anul acesta. Prin aceste deduceri de taxe îi vom încuraja pe patroni să-şi extindă operaţiunile, să creeze noi locuri de muncă şi să aducă energie economiei noastre”, a afirmat Bush în discursul de vineri.

Preşedintele FED, Ben Bernanke, şi-a arătat susţinerea faţă de planul lui Bush în condiţiile în care criza sectorului imobiliar din SUA s-a accentuat în ultima lună a anului trecut, iar producţia a atins cel mai scăzut nivel de la recesiunea din 2001 până în prezent.

O parte din economişti au criticat planul lui Bush pentru că nu i-a luat în considerare şi pe americanii cu venituri mici care, deşi plătesc impozite mici, au capacitatea să cheltuiască orice infuzie de capital de care ar putea beneficia.

“Dacă îi lăsăm pe americani să păstreze o parte mai mare din venituri, vom stimula consumul şi economia într-un moment în care oamenii ar fi dispuşi să cheltuiască mai puţin”
George W. Bush,
preşedintele SUA

SURSA: Adevarul0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !