Bustul lui Martonne în Parcul 1 Decembrie

De Camelia Busu
Reactualizat la:
27Comentarii
Bustul lui Martonne în Parcul 1 Decembrie
Emmanuel de Martonne este geograful francez care a desenat granițele României.

Se fac ultimele pregătiri pentru dezvelirea oficială a bustului lui Emmanuel de Martonne (1873-1955), amplasat în Parcul 1 Decembrie. Intenţia dezvelirii acestui bust în Oradea a fost pomenită din primăvara anul trecut de către Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Culturǎ Bihor. Geograful francez Emmanuel de Martonne este cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la trasarea granițelor României după Primul Război Mondial. Proiectul aparţine Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, a fost inclus în cadrul programului „Centenarul Marii Uniri” şi a primit finanţare 150.000 de lei de la Ministerul Culturii și Identității Naționale. „Prin amplasarea acestui bust se doreşte a se aduce un omagiu Republicii Franceze pentru susţinerea consistentă a României pe parcursul Primului Război Mondial, după ieşirea din neutralitate în august 1916”, se specifică în hotărârea privind acordul pentru amplasament, adoptată de Consiliul Local Oradea în mai 2018. Dezvelirea oficială a statuii va avea loc pe 1 aprilie, la ora 9:30.

Când s-a pus problema trasării frontierei româno-ungare în 1918-1920, în cadrul Conferinţei de pace de la Paris, s-a ţinut cont de harta etnică rezultată din recensământul maghiar din 1910, la care s-au făcut unele corecţii. În cadrul conferinţei, Emmanuel de Martonne a lucrat în patru comisii. Acesta a insistat să se țină cont nu doar de configurația etnică, ci și de relief, precum și de infrastructura teritorială. El a conceput „principiul viabilității frontierelor” și, astfel, localități cu populație maghiară semnificativă revin României: oraşele Arad, Oradea, Satu Mare. După un secol, frontierele dintre România, Ungaria și Serbia sunt păstrate și azi așa cum le-a desenat Emmanuel de Martonne.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor