Cacealmaua diplomelor agricole

Cacealmaua diplomelor agricole
DEVA – Peste 2.500 de hunedoreni au obţinut diplome de calificare în agricultură, acte pe care nu le pot folosi să se angajeze în România, susţine Ştefan Fănică, directorul adjunct al DMSSF Hunedoara.

Potrivit acestuia, hunedorenii au urmat cursurile de calificare organizate de Oficiul de Consultanţă Agricolă Hunedoara, instituţie care nu este autorizată de Ministerul Muncii ca formator profesional. Mihaela Ivanenco, responsabil învăţământ în cadrul OCA, recunoaşte că nu are girul Ministerului Muncii, dar spune că diplomele sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi de cel al Agriculturii şi că unii absolvenţi hunedoreni au folosit cu succes diplomele pentru a obţine o slujbă, nu acasă, ci în străinătate!


Instituţiile statului îşi dispută autoritatea
 Atât AJOFM, cât şi Oficiul de Consultanţă în Agricultură (OCA), organizezază cursuri de formare profesională pentru lucrători agricoli. Fiecare are în spate ministere grele, care le confirmă valabilitatea diplomelor eliberate.
Oficiului de Consultanţă îi lipseşte însă viza Ministerului Muncii, care nu i-a acordat autorizaţia de formare profesională. Octavian Băgescu, directorul DMSSF Hunedoara, declară că reprezentanţii OCA au solicitat această autorizaţie, dar că în obiectul de activitate nu apare şi cea de formator profesional, de aceea autorizaţia nu a putut fi acordată. În ciuda faptului că situaţia este cunoscută, OCA organizează astfel de cursuri de şapte ani, şi a eliberat în acest timp 2500 de diplome.
În lipsa avizului Ministerului Muncii, absolvenţii cursurilor de la OCA nu se pot angaja cu carte de muncă pe teritoriul României în meseriile în care s-au calificat şi nici nu pot accesa toate programele de finanţare, în cazul în care doresc să-şi construiască propria afacere în domeniul agricol.

Ţărani cu diplomă
În judeţul Hunedoara sunt peste 2600 de gospodării care cresc un număr suficient de animale pentru a se transforma în exploataţii agricole. Pentru aceasta proprietarii lor vor avea nevoie de muncitori calificaţi, iar meseria de lucrător agricol este una cu un real potenţial în viitorul apropiat. În plus, chiar ei trebuie să dovedească, cu acte, că sunt specialişti în domeniu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase