Cad copacii peste cetăţi

Cad copacii peste cetăţi
Deva – Lipsa unei corelaţii între actele legislative care au ca obiect protejarea patrimoniului cultural naţional şi a celor care vizează ariile protejate sub formă de parcuri naturale creează situaţii tensionate în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Şase sute de metri cubi de arbori, căzuţi la pământ în urma unei furtuni produse în urmă cu doi ani, au rămas în zona sitului arheologic de la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din cauză că legislaţia parcurilor naturale interzice intervenţia omului cu utilaje de exploatare mecanizată în ariile protejate.  
 
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, se află în perimetrul Parcului Naţional Grădiştea Muncelului-Cioclovina, monumentul istoric fiind înscris pe lista UNESCO.  
 
Directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Marcel Morar, afirmă că a atras atenţia asupra pericolului în care se află situl istoric şi susţine că angajaţii instituţiei au încercat să îndepărteze arborii doborâţi de furtună. El spune că oamenii Muzeului „au fost ameninţaţi cu amenzi extrem de usturătoare” în cazul în care ar fi urmat să intervină în aria naturală protejată. 
 
Lipsa unei corelaţii între actele legislative care au ca obiect protejarea patrimoniului cultural naţional şi a celor care vizează ariile protejate sub formă de parcuri naturale creează situaţii tensionate în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.  
 
Un exemplu este zona din vecinătatea cetăţii Sarmizegetusa Regia, unde zeci de copaci au fost doborâţi de furtună acum doi ani şi nu pot fi îndepărtaţi legal. 
 
„Peste cetăţile dacice cad copaci şi nimeni nu ia nici o măsură. Puteam să intervenim noi şi să îndepărtăm acei arbori. Am fost ameninţaţi că este arie protejată. Mă întreb ce este mai important: un monument istoric recunoscut pe plan mondial sau nişte arbori pe care-i putem găsi şi la 200 de metri distanţă de cetatea dacică?”, a declarat directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Marcel Morar. 
 
În replică, directorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, Mihaela Ionescu, afirmă că arborii din interiorul cetăţii au fost ridicaţi cu sprijinul Ocolului Silvic Grădişte. În schimb, masa lemnoasă căzută în zona învecinată se poate exploata numai cu ajutorul drujbelor de mână şi al topoarelor. Lemnul rezultat ar putea fi vândut populaţiei din satele învecinate, dar, deocamdată, nu există un cumpărător.  
 
„Doborâtura de vânt nu deranjează foarte mult din punct de vedere al mediului. Din păcate, este deasupra unui sit arheologic”, a spus directorul Parcului. 
 
Situaţia şi-ar putea găsi o rezolvare prin intervenţia Direcţiei Sivlice Hunedoara-Deva, al cărei director, Lucian Stratulat, a dat asigurări că lemnul va fi exploatat prin mijloace proprii astfel încât zona din preajma cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia să revină la normal din punct de vedere al cadrului natural. 
 
Mihai Stan 
 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase