Cafeaua, aliment sau lux?

Cafeaua, aliment sau lux?
ORADEA – Recent au fost date publicităţii datele privind consumul de cafea pe cap de locuitor în ţările Uniunii Europene. A devenit o tradiţie ca atunci când vorbim de statistici referitoare la consum România să se afle pe ultimele locuri între cele 27 de state europene.

Situaţia este aceeaşi şi în cazul cafelei. Cu 2,3 kilograme de cafea/cap de locuitor/an, suntem mult chiar şi în urma ţărilor aderate în ultimii câţiva ani, Ungaria, cu 3,54 kg anual, Polonia, cu 3,04 kilograme. Până şi vecinii noştri de la sud de Dunăre, bulgarii, ne surclasează cu câteva zeci de ceşti, având un consum mediu de 3,26 kg de cafea anual pe cap de locuitor.

Până în 2011

O posibilă explicaţie a acestui fenomen este faptul că, în România – spre deosebire de toate ţările din Europa şi majoritatea statelor lumii, unde acest produs este considerat unul de larg consum – cafeaua este încadrată încă la categoria mărfurilor de lux. Chiar dacă, începând din 2005, accizele la cafea au început să scadă, acest proces, de eliminare totală a taxelor se va încheia abia în anul 2011, punând importatorii şi comercianţii autohtoni într-o poziţie net inferioară „omologilor” lor din UE, acolo unde preţul este mult mai scăzut.
„Cafeaua nu este un produs de lux, iar o taxare a acesteia o poate transforma într-un produs prohibitiv care îngrădeşte consumul”, afirmă secretarul general al Asociaţiei Române a Cafelei (ARC), Gabriel Sidere.

Beneficii şi neajunsuri
De aceeaşi părere sunt şi medicii. „Consumată în cantităţi rezonabile, 1-2 ceşcuţe pe zi, cafeaua are efecte pozitive asupra organismului şi a tonusului, fiind un energizant natural foarte eficient. În plus este un diuretic şi un detoxifiant de efect”, susţine Gabriel Petrea, medic specialist. Cercetările din ultimii ani au evidenţiat de la rolul protector împotriva cancerului colonorectal, reducerea acizilor bilei, la atingerea unui echilibru al lichidelor şi până la bine-cunoscutul efect de stimulare a vigilenţei.
Desigur, la fel ca şi în cazul altor excese, abuzul de cafea poate avea extrem de multe efecte negative, inclusiv anularea totală a efectelor benefice. „Consumul exagerat de cafea contribuie la producerea unei liste lungi de afecţiuni: anxietate, insomnie, boli de inimă, diabet, probleme oculare, afecţiuni ale sistemului digestiv si renal”, spune specialistul.

Efecte colaterale
La toate aceste efecte negative, se adaugă şi unul de ordin economic. Speculând imobilismul autorităţilor române, care au întins perioada de eliminare totală a accizelor la cafea până la începutul deceniului viitor, s-au creat adevărate reţele de contrabandă cu cafea din ţările învecinate. „Numai în luna decembrie a anului 2007 am confiscat din pieţele, târgurile şi magazinele bihorene cafea în valoare de 120 de milioane de lei vechi”, declară Călin Gal, comisarul-şef al Gărzii Financiare Bihor. El se declară de-a dreptul îngrijorat de proporţiile pe care le-a luat acest fenomen. „Profitând de diferenţa mare de preţ a cafelei din cele două ţări, foarte mulţi dintre cei care practică micul trafic de frontieră s-au orientat, în special, pe comerţul cu cafea. Asta nu ar fi o problemă dacă respectiva marfă ar fi înregistrată în gestiunea firmelor pe baza facturii din Ungaria. Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă, mulţi dintre cei care comercializează cafea la pachet prin pieţe neavând nici măcar firme înregistrate”, spune Gal.

Factbox
Cafeaua în comerţ
Raportat la nivelul comerţului mondial, cafeaua ocupa poziţia a doua după petrol. În topul consumatorilor de cafea din Uniunea Europeană se află suedezii, cu 9,3 kg/locuitor/an, în condiţiile în care, la un moment dat, atinseseră un consum chiar mai mare. În urmă cu 12 ani, piaţa cafelei din România se situa undeva în jurul a 9.770 tone, pentru ca în 2005 aceasta să se apropie de 50.000 tone, cele mai mari importuri fiind consemnate la cafeaua verde, la distanţă foarte mare situându-se cafeaua prăjită şi cafeaua solubilă.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !