Cafeaua, ritual şi savoare

2Comentarii
Cafeaua, ritual şi savoare
ORADEA – Pentru cei mai mulţi dintre noi, savoarea unei cafele fierbinţi face parte deja din ritualul cotidian. Peste 90% dintre locuitorii oraşelor sunt consumatori de cafea naturală sau solubilă.

Drumul spre aparatul de cafea si obisnuinta cu aroma cafelei sorbita la prima
ora a devenit un reflex aproape neconditionat pentru 91% dintre oraseni, dupa
cum releva un sondaj efectuat în România de ISRA Center Marketing
Research. Peste trei sferturi dintre acestia consuma cafea naturala, diferenta
de 24% fiind împartita între amatorii de cafea solubila sau capuccino.

Remarcabil este faptul ca jumatate dintre consumatorii licorii aromate si datatoare
de energie nu se opresc la o singura cafea pe zi. Asta si datorita faptului
ca servirea unei cescute de cafea oaspetilor a devenit o dovada clara de ospitalitate.
Sau, cum ar spune cârcotasii, de câte ori îti este foame vei
gasi un suflet de om bun care sa îti ofere o cafea.

Arabica, regina cafelei

„Cea mai apreciata cafea din lume este cea arabica. Ea se numeste asa
în ciuda faptului ca este originara din Africa si este cultivata mai ales
în America Latina. Cu un gust mai aromat si mai rafinat decât celelate
specii, arabica este o cafea cu tarie medie”, spune Laszlo Csaba, importator
si distribuitor al unei marci de cafea italiana.

Mai putin cautate, speciile Robusta, Liberica si Maragogype au însa si
ele segmentul lor de piata. Tot de la specialist am aflat ca în ceea ce
priveste cafeaua arabica, varietatile cele mai valoroase sunt Mocca – cu boabele
ei mici si dure, dar cu o aroma foarte pronuntata – si Bourbon.

„Prin Cafe do Brasil se întelege cafea arabica cultivata în
Brazilia, iar Milds Coffee se refera la cafeaua arabica din alte tari cultivatoare”,
lamureste Laszlo Csaba si o alta „enigma” de pe pachetele de cafea.

Aroma

Una dintre cele mai importante însusiri ale cafelei este aroma. Peste
40 de substante existente în cafeaua cruda sau formate prin prajire contribuie
la formarea aromei, care poate varia de la un lot la altul si este data de o
suma de factori, care merg pâna la modul de îngrijire a arborilor
de cafea si pâna la caracteristicile zonei geografice de unde a fost recoltata.

„Fiecare producator de cafea are propriile lui secrete si depune eforturi
intense pentru selectarea soiurilor, cât si mentinerea complexului aromatic,
compus din cafeol si alte substante volatile, pentru a obtine o calitate constanta
si controlata a aromei si gustului”, sustine Laszlo Csaba.

Valentin Buda



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor