Calatorie in lumea mirifica a carstului

De Camelia Busu
Reactualizat la:
1Comentariu
Calatorie in lumea mirifica a carstului
Peisajul subteran a fascinat dintotdeauna. Superbele concreţiuni, misterioasele galerii au atras amatorii de speoturism.

Această lume subterană se dezvăluie privitorului în expoziţia „Peşteri din România – Lumea mirifică a carstului”, care a fost vernisată marti, la Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” din Palatul Baroc. Timp de trei luni, orădenii vor putea vizita expoziţia ce dezvăluie lumea peşterilor din România.

Explorare, cercetare

Cu o suprafaţă de 5.500 de km2, relieful carstic al României este de notorietate pe plan internaţional, la fel cum sunt şi explorarea şi descoperirile ştiinţifice legate de acesta. Expoziţia urmăreşte valorificarea pieselor paleontologice şi arheologice şi preparatele zoologice specifice carstului din ţara noastră. Pornind de la formarea peşterilor, de la formaţiunile de exo- şi endocarst, la fauna fosilă şi actuală din mediul cavernicol dar şi dovezile arheologice privind locuirea peşterilor din România, exponatele dezvăluie cercetări începute încă din secolul XVIII şi până în zilele noastre. De-a lungul secolelor, cercetătorii împreună cu speologii amatori au făcut posibilă descoperirea, explorarea şi cercetarea a peste 12.000 de peşteri din România. De altfel, printre exponate se regăsesc lămpi vechi de carbid din colecţia Lajos Elek şi Gabor Halsasi.

Perseverentă în a dezvălui activitatea speologiei româneşti, muzeograful Erika Posmoşanu, curator al acestei expoziţii, a reliefat buna colaborare în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, sprijinul din partea Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” – Compartimentul Cluj, al Grupului de Explorări Subacvatice şi Speologice – GESS Bucureşti şi al Federaţiei Române de Speologie. Aşa cum sublinia şi directorul muzeului, Aurel Chiriac, expoziţia insistă asupra laturii pedagogice, începând cu explicarea modului de formare a peşterilor, a speleotemelor, continuând cu prezentarea faunei şi florei din peşteri şi încheind cu protejarea acestora. Lumea carstului românesc în patru dimensiuni: speologie, paleontologie, arheologie şi biospeologie.

Exponate din cadrul colecţiei de paleontologie a Muzeului Ţării Crişurilor arată funcţionalităţi ale peşterilor, de la locuri de adăpost pentru animale, la locrui de refugiu pentru oamenii primitivi din paleolitic, neolitic sau din epoca bronzului, prezentate la vernisaj de muzeograful Călin Ghemiş.

În cadrul expoziţiei a fost prezentat şi ecosistemul Peşterii Movile, ce funcţionează exclusiv pe baza chemosintezei, descoperit şi cercetat de Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice – GESS Bucureşti. Mai sunt expuse preparate zoologice rezultate din cercetările biospeologice ale Institulului de Speologie Emil Racoviţă – Compartimentul Cluj şi preparate reprezentând fauna actuală din colecţia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

În zece ani de ture

Cele peste 100 de fotografii, ce completează expoziţia temporară, sunt realizate de fotograful speolog Andrei Posmoşanu,membru al Federaţiei Române de Speologie, şi reprezintă rezultatul a peste zece ani de ture foto. Că sunt din Peştera Epuran, Şura Mare, Piatra Altarului sau Valea Rea, din Humpleu, Meziad ori Coliboaia, imaginile surprind frumuseţea reliefului carstic, o lume de lumini şi umbre. Artistul fotograf a ţinut să-i amintească pe prietenii care de multe ori nu se văd în fotografii, dar care i-au fost alături în nenumăratele ture foto, ture ce care implică multă muncă, timp şi dăruire.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor