Călătorie magică cu tramvaiul

Pentru sute de copii oradeni, ziua de sâmbata a fost cu siguranta una de neuitat. Ore în sir, un tramvai desprins parca din lumea povestilor i-a plimbat pe micuti prin tot orasul. Cadoul inedit a fost oferit de Fundatia Româna pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF), actiunea marcând Ziua Universala a Drepturilor Copilului.  'Tramvaiul copilariei' 19.11.2005 II

La ora 11, în statia de tramvai de la Parcul 1 Decembrie, zeci de copii cu baloane în mâini asteptau aparitia „minunii”. Calatorii au fost atât copiii din centrele de plasament, cât si copii însotiti de parintii lor. Tramvaiul copilariei a urmat traseul liniei 3, terminând cursa la ora 16. De fiecare data când se ajungea în statia de la Parcul 1 Decembrie, pasagerii erau schimbati.


Circ în tramvai


Tramvaiul a sosit, dar nu gol. Un clovn vesel s-a ivit pe la geamuri, ivitându-i pe copii înauntru. A început distractia. Fericirea princhindeilor nu poate fi descrisa în cuvinte. În câteva minute, tramvaiul frumos împodobit s-a transformat într-o arena de circ. Tipetele si hohotele de ras au rasunat în voie. Omul magic, cu nasul rosu si parul colorat, a început imediat sa se joace cu micii pasageri.

Initial, clovnul le-a facut copiilor câteva demonstratii de magie. Desi este un adevarat maestru, unii dintre micuti au reusit sa-l de-a de gol la trucurile cu sfoara taiata si apoi înnodata. Copiii au participat la numere de acrobatie, precum mersul pe sfoara sau sarituri înalte. Nu au lipsit nici cadourile. Pentru ca a fost ziua drepturilor lor, copiii au primit dulciuri si carti cu povesti.


Campanie de informare


„Scopul în sine al realizarii acestui Tramvai al copilariei a fost încercarea de socializare a copiilor care traiesc sub pragul minim de saracie, prin organizarea unei actiuni comune cu alti copii din municipiul Oradea”, a mentionat Anda Maier, organizatoarea actiunii si reprezentanta FRCCF. „Tramvaiul copilariei” a fost una din actiunile desfasurate în cadrul Campaniei „Descopera-ti drepturile”, campanie ce se va desfasura pâna la data de 25 noiembrie.

Pâna la aceasta data, FRCCF în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, va desfasura în scoli, sub forma unor lectii, campania de informare „Descopera-ti drepturile”, care are ca obiectiv însusirea si constientizarea drepturilor copilului. Concomitent cu aceasta se va realiza si concursul de creatie „Pentru fiecare copil, o familie”, concurs ai caror castigatori vor fi premiati în data de 25 noiembrie.

Ioana Iuhas