Calatorie prin miturile istoriei nationale

Calatorie prin miturile istoriei nationale
În comedia „Simion şi alţi eroi”, regizorul Ştefan Mitroi poartă spectatorii prin istorie pentru a le arăta prezentul.

Compania de Teatru Civic Art” din Bucureşti va prezenta marti, de la ora 19:00, la Casa de Cultura a Minicipiului Oradea, spectacolul de comedie „Simion şi alţi eroi”. Comedia „Simion şi alţi eroi” aparţine dramaturgului Ştefan Mitroi, premiat, de Uniunea Scriitorilor din România, pentru cea mai bună piesă a anului 2006.

„Piesa propune spectatorilor o reflecţie profundă asupra istoriei, cumpănind cele auzite în spectacol cu informaţiile primite de-a lungul vieţii din medii diferite”, a informat Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Minicipiului Oradea.

Sinopsis

După ce în urmă cu doi ani a debutat pe scena Naţionalului ieşean cu piesa „Sfârşitul lumii se amână“, obţinând apoi premiul pentru cea mai bună piesă a anului 2006 acordat de Clubul Dramaturgilor al Uniunii Scriitorilor (e vorba de comedia „Maşina de scărpinat”), scriitorul Ştefan Mitroi iese din nou la rampă cu piesa „Simion şi alţi eroi”. În cele 77 de minute de spectacol actorii – toţi profesionişti – ne propun, sub bagheta regizorului Marian Ciripan, o călătorie pe dos printre miturile şi eroii istoriei naţionale.

Actorii Alexandru Hasnaş, Florina Luican, Iuliana Drăghici, Răzvan Hâncu, Cristina Moldoveanu, Voicu Hetel şi Marian Ciripan vor da adâncime şi fior metafizic acestui spectacol.

„Lacrimile de râs se amestecă adesea cu cele de plâns. Ştefan Mitroi ne poartă cât mai departe prin istorie ca să ne arate cât mai de aproape prezentul. «Simion şi alţi eroi» este o comedie care doare. Păcat că teatrele nu prea îşi îndreaptă atenţia spre astfel de piese. O fac însă actorii acestor teatre care se constituie în trupe itinerante doar fiindcă nu au întotdeauna loc, cu toate visele şi energia lor creatoare, pe scenele pe care joacă în mod obişnuit. «Simion şi alţi eroi» este un exemplu semnificativ în acest sens. Orice s-ar spune, Ştefan Mitroi este un autor norocos. Dar talentul său justifică acest noroc, ba chiar unul şi mai mare”, a prezentat criticul de teatru Constantin Dumitru.

C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !